Podcast

2023.12.30. 06:58

Az évtized, aminek első szilveszterét gyászba borította a tatabányai bányásztragédia (PODCAST)

Az ötvenes évek Tatabányája elevenedik meg a Képes történelem újabb részében. Dallos István helytörténész, fotóművész beszélt a bányabalesetekről, s az ehhez kapcsolódó, a korra jellemző perekről. Dallos István kiemelte az 1950. december 30-án, a XII-es aknánál történt sújtólégrobbanást. A tragédia 81 áldozatot követelt. Máig is szerveznek gyertyagyújtást az ott elhunytak tiszteletére.

Kemma.hu

Fotó: Dallos István

Az első fotó 1947-ben készült a XIV-ös aknánál. Ekkor indultak a munkaversenyek. A képen nyakkendős fiatalok, zenészek kísérik a bányászokat. 
A XII-es akna látszik a második képen, s a következőn a függőakna, amelynek helyén a regionális hulladéklerakó működik. A negyedik fotó is ezen az aknán készült, ahogy az ötödik is. Az utolsón egy akna robbantása látszik.  

Mint arról beszámoltunk, az emlékezés a héten már elkezdődött: a vértesszőlősi GÁDOR Férfi Dalkör tagjai 28-án szerveztek megemlékezést a bányaszerencsétlenségben hősi halált halt bányászok tiszteletére. A hazai bányászat legsúlyosabb szerencsétlenségében 81 tatabányai és környékbeli bányász lelte halálát a XII-es akna mélyén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában