Megemlékezés

2023.12.28. 19:57

A XII-es akna tragédiája: a hősi halált halt bányászok előtt tisztelegtek Vértesszőlősön +fotók

Az 1950. december 30-án bányaszerencsétlenségében hősi halált halt bányászai előtt tisztelegtek a vértesszőlősi temetőben csütörtök délután.

Kemma.hu

Mint arról minden évben, úgy idén is megemlékezünk a 73 éve történt, s a hazai bányászatlegsúlyosabb szerencsétlenségére, amikor 81 bányász lelte halálát a XII-es aknát érő sújtólégrobbanásban. A vértesszőlősi GÁDOR Férfi Dalkör tagjai második alkalommal szerveztek megemlékezést a bányaszerencsétlenségben hősi halált halt bányászok tiszteletére. Először Kutenics Péterné moldvai imát énekelt, majd Török Tamás beszédét hallhatták a jelenlévők. Végül a helyi GÁDOR Férfi Dalkör tagjai és a megemlékezők a bányász himnusszal tisztelegtek.

1950. december 30-án az éjszakás műszakba 113 tatabányai, vértesszőlősi, héregi bányász szállt le. 23 óra 20 perckor a mélyben nagy területre kiterjedő sújtólég- és sorozatos szénporrobbanás történt, amelynek következtében 81 bányász hősi halált halt. A lent rekedt 32 sérültet a bányamentők hozták a felszínre. A berobbanó metán és szénpor elképesztő pusztítást végzett.

A Dunántúli Napló 1951. január 13-i számában közölte a Bánya- és energiaügyi Minisztérium jelentését a robbanásról:

A tatabányai II. akna 928-as munkahelyén volt a robbanás főfészke, ahol a bányabiztonsági szabályzat tilalma ellenére, metángáz jelenlétében paxittal robbantottak. A bányarendészeti szabályzat sujtó- léges bányákban csak sújtólégbiztos robbanóanyag (úgynevezett nitrocertusit) használatát engedélyezi. A paxittal való robbantás eltiltása az akkori üzemvezető feladata lett volna, de vétkes könnyelműségből nem tiltotta meg, illetőén nem akadályozta meg a paxittal történő robbantást.

A 925-ös munkahely közelében volt egy omlasztott, azaz már kivájt bányarész. Az omlasztásban a becslés szerint körülbelül 250-300 köbméter metángáz halmozódott fél. A robbantásnál ez a metán gázmennyiség felszabadult, és előidézte a sújtólégrobbanást, amely a bánya különböző részein sorozatosan szénpor robbanást is kiváltott.

A robbanás dinamikus hatása olyan nagymértékű volt, hogy a bánya területén a légvezetékre beépített légelzáró ajtókat szétzúzta, és így az egész bánya levegő nélkül marad. Ez okozta, hogy a robbanás színhelyétől távolabb eső munkahelyeken foglalkoztatott bányászok, akiket a robbanás nem ért el, levegő hiányában a szerencsétlenség áldozatai lettek. Hogy szerencsétlenség következett be, közrejátszott az is, hogy a metángázos 928-as munkahelyet az előírás ellenére nem szellőztették megfelelően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában