Kemma.hu podcast

2023.12.17. 20:59

A tatabányai képzőművészet és rajzfilm születése (PODCAST)

A második világháború utáni művészeti életről, annak alakulásáról beszélt Dallos István helytörténész, fotóművész a Képes történelem huszonhetedik részében. A valamikori Tatabányai Bányász Képzőművészeti Szabadiskola, későbbi Bányász Képzőművész Kör tagjairól, jeles személyiségeiről hozott fotókat és tett említést a beszélgetés során.

Kemma.hu

Az első fotó 1948-ban készült, a csoport Népházban rendezett első kiállítása után. Említést érdemel az első sor közepén lévő fiatal fiú, aki a 13 éves Sterna Ferenc. A szobor előtt Luzsicza Lajos, jobbra Brém Ferenc és Krajcsirovits Henrik. A második kép az ötvenes években készült, a Tulipános Ház egy kiállításának megnyitója alkalmából az épület teraszán. Balra a szélén áll Sebestyén Ferenc képzőművész, fotós, az oszlop mellett hátul Fábián Imre, aki sztahanovista vájár is volt. 

A Palás Tóni című rajzfilm készítői is a művészkör tagjai voltak. A kisfilmből több kép is látható. Írta és rendezte Fábián Imre, fényképezte Troll István, üzemi szakmunkás. 
A következő kép 1960 körül készült, Krajcsirovits Henrik látszik rajta középen, aki éppen magyaráz. Látható Révész Napsugár is egy fotón Kovács Gáborral. Mindketten ismert művészek. S betekinthetünk egy villanás erejéig a terembe, ahol a művészeket is látjuk alkotás közben.  A 60-as években készült színes csoportkép jobb szélén például Hatrapál József (Öcsi) alkot. 

Az utolsó kép is a hatvanas évek közepén készült egy kiállítás megnyitón a Népházban kialakított művész presszóban. Balról Hatrapál József, mellette Sebestyén Ferenc és Tóvárosi Rezső látszik. Tóvárosi egy alkotása a Füzes Utcai Általános Iskolában is látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában