Jegyzet

2023.12.24. 07:00

A holdutazásnál is nagyobb tudomány hazacsempészni a karácsonyfát

Már két esztendővel több mint fél évszázada, hogy először gurult egy autó a Holdon. Vezetője kormányzásával, biztonságosnak gondolt tempóban, három napon át kőzetet gyűjtött. A természetesen magyar kötődésű nagy történet technikai részleteire időnk volna, szakmai felkészültségünk aligha. Ami biztos, az Apolló-program keretében megépített járgány tervezéséért, kivitelezéséért a feladat műszaki igazgatójaként Pavlics Ferenc volt a felelős. Az egy kis Vas megyei faluban született gépész­mérnök 1956-ban indult el hazánkból egy másik világba.

Fenyvesi Károly

2099034520

Forrás: Shutterstock

Fotó: Raketir

Nagyon nem tudni, hogy idehaza hány honfitársunknak ugrott be ez a jeles, akár nemzeti öntudatunkat is erősíthető autós dátum a közelmúltban. Van aktuális, megfontolásokkal nehezített teendő bőven. Például, hogy a feldíszítésre váró, rutinosan már talppal ékített fenyőfa a nagyszülők kertjében várja sorsa beteljesülését. Úgy kellene hazavinni, hogy az unoka ne lássa a pár kilométeres szállítást, a nagyszobában történő felállítását, karácsonyfává történő átvarázsolását. 

Mert az egy csoda történet, csoda világ. Közben az óvodában, a városháza előtt, a település főterén már hagyományosan áll egy-egy nagyon szép díszes remek. Természetesen az óvodáskorú unoka már képben van. Csendes bizalommal jelzi elejtettnek tűnő félmondatokkal, hogy milyen ajándékokat szeretne látni a karácsonyfájuk alatt. Elmondja kétszer, aztán keresi a tekintetemet. Biztatóan nézek rá. 

Várjuk olvasóink történeteit is! Mi volt a legviccesebb kaland, ami a fenyőfa befaragásakor történt veletek? A leveleket a [email protected] email címre várjuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában