Jelenség

2023.11.21. 08:00

Videón a káprázatos sarki fény titka, amely megyénk felett is felragyogott

Vármegyénkben is számos helyen készültek lélegzetelállító fotók és videók a sarki fényről november első hétvégéjén. A Ripost videója felfedi a jelenség hátterét.

Kemma.hu

A Neszmélynél megörökített égi csoda

Forrás: Beküldött

Hol vöröses-lilás árnyalattal, hol zöldes-rózsaszín árnyalatban pompázott a sarki fény, amelyet vármegyénk számos pontjáról is megcsodálhattunk november elején. Neszmélyi olvasónk is sikeresen megörökítette a jelenséget, de Tatabánya felett is több olvasónk lencsevégre kapta. A Ripost videója felfedi a hazánkban viszonylag ritka jelenségnek számító káprázat hátterét. 

A jellegzetesen északi tájakhoz kötődő jelenséget legutóbb húsz éve lehetett ilyen szinten látni Magyarországról, azaz 2003-ban volt legutóbb ilyen látványos a sarki fény hazánkban. Ez tulajdonképpen a Nap és a Föld mágnesterének és légkörének a kölcsönhatása. Ilyenkor az történik, hogy a nap nagy sebességű kitörései elérik a Földet, a részecskék beleütköznek a Föld felső légkörének a gázatomjaiba, molekuláiba. A Ripost videója azt is felfedi, hogy milyen egészségügyi hatásokat okoz a gyönyörű sarki fény Magyarországon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában