Látványos

2023.11.06. 06:30

Újabb csodálatos fotók: Neszmély felet is lencsevégre kapták a sarki fényt

Neszmélyi olvasónk is sikeresen megörökítette a sarki fényt.

Kemma.hu

A Neszmélynél megörökített égi csoda

Forrás: Beküldött

Mint ahogyan arról beszámoltunk vasárnap este, varázslatos látványban lehetett annak része, aki az eget kémlelte, hiszen vörös fény izzása volt látható az égbolton. Ez bizony a sarki fény volt, amelyet rövid ideig lehetett látni térségünk felett is.

A ritka jelenséget több olvasónk is megörökítette. A mostani képeket például Neszmélynél készítették, amiket volt olyan kedves a tulajdonos, hogy beküldött nekünk, és a rendelkezésünkre bocsátott, hogy mindenki más is megtudja csodálni ezt a nem mindennapi jelenséget.

sarki fény, Neszmély
Tényleg csodálatos ez a jelenség
Forrás: Beküldött

A veol.hu-nak egyébként sikerült megszólaltatni Szabó Róbertet, a HUN-REN CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatóját, aki beszélt a mostani sarki fényről.

– Most egy napkitörés érte el a Földet. A sarkok környékén szinte állandóan látható a jelenség, a mi szélességünkön jóval ritkábban: pár évente, vagy ilyen erősen évtizedenként − mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a naptevékenységben van egy 11 éves ciklus, és most a maximum felé közeledünk, azaz erősödik a naptevékenység. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy most ilyen erős volt az északi fény, illetve az, hogy most az egész országban derült az idő, ez novemberben nem mindig van így.

Várjuk olvasóink további felvételeit a vasárnap esti varázslatos sarki fényről a [email protected] címünkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában