Vadlúdsokadalom

2023.11.03. 13:51

Új kiadvány készült a települések madárbarát lehetőségeiről

Új kiadvány készült "A települések madárbarát lehetőségei" címmel, ami a 2008-ban, szintén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által kiadott Madárbarát településfejlesztés című kiadvány méltó utóda lett. 

Kemma.hu

A tatai vadludak is szerepelnek a kiadványban

Mint írják, a településeken, emberi környezetben megtelepedő madarak ugyanúgy a természet részei, mint az erdők mélyén fészkelő fekete gólya vagy a sekély, iszapos vízben táplálékot kereső sárszalonka. Számukra az emberi környezet is élőhely, amely fészkelőhelyet, táplálékot, sok esetben biztonságot nyújt. A települések, mezőgazdasági területek, a kényelmünket szolgáló infrastruktúrák mind-mind a természettől vesznek el fontos területeket, a természetes élőhelyeket csökkentik.

A közlemény szerint minden tóparti sétány, minden szálloda, családi ház, járda, szántóföld, irodaház, autóút, minden egyes kapavágás, de még a rendületlenül szaporodó emberi faj jelenléte is a biológiai sokféleséget csökkenti. Kötelességünk és érdekünk tehát a velünk élő élővilág megóvása, még akkor is, ha ez bizony sokszor konfliktushelyzetet teremt. Ebben a kiadványban arra vállalkozunk, hogy szemléletmódot, tanácsot, útmutatást adjunk a településeken élő madarak és élőhelyeik védelméhez. Egyaránt szól önkormányzati tisztségviselőkhöz, döntéshozókhoz, civil szervezetekhez és minden polgárhoz – írják. 

A kiadványban olvashatunk például arról is, hogy az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja javaslatára (és a lakosság körében gyűjtött mintegy háromezer aláírás hatására) 2018-ban rendeletet hozott Tata önkormányzata a tűzijátékok használatának korlátozásáról, aminek jól érzékelhető a kedvező hatása a nemzetközi jelentőségű Öreg-tavon pihenő vadludakra nézve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában