A hegy tisztelete

2023.11.24. 17:04

Suhajda Szilárdra emlékeznek a Tatai Vadlúd Sokadalmon

A májusban tragikus körülmények között, a Himalájában elhunyt hegymászó, Suhajda Szilárd felesége november 25-én, szombaton nyíltan fog beszélni az expedíción történtekről. Az esemény 14 órakor kezdődik az Öreg-tó partján felállított sátorban.

Goletz-DeáK Viktória

Az elmúlt három évben rendszeres vendége volt a Vadlúd Sokadalomnak az egykori esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd is, aki idén májusban a Mount Everesten vesztette életét expedíciója során, amikor tiszta mászással, azaz pótlólagos oxigén nélkül akarta meghódítani a Föld legmagasabb pontját.

Halála után megható üzenetben emlékeztek meg barátjukról a fesztivál szervezői. Csonka Péter a Vadlúd Sokadalom szervezője a Kemma.hu-nak elmondta, hogyan ismerkedtek meg és barátkoztak össze Szilárddal. 

– A madarászatnak szerves része a természetjárás, aminek egyik fontos eleme a hegy tisztelete. Szilárdból pedig ez sugárzott. Ezért 2020-ban megkerestük, hogy Klein Dáviddal közösen volna-e kedvük a rendezvényen előadást, élménybeszámolót tartani. Szilárddal már az első alkalommal kialakult egy baráti kapcsolat. Azóta többször is voltak Tatán – mesélte Csonka Péter, aki azt is elárulta, hogy még a tragikusan végződő expedíció közben is tartották a kapcsolatot.

– Szilárd még az alaptáborból is felhívott minket, mesélt az élményeiről, a mászásról. De elküldte a madaras észleléseit is. Nagyon jó érzés volt, hogy vitte magával a személetünket. A keresését mi is végig követtük és reménykedtünk a jó hírben – mondta a madarász, hozzátéve, hogy Szilárd az idei programjukban is részt vállalt volna.

Úgy tervezték, hogy az alpinista ellátogat Tatára egy beszámolóval az Everestről, akár sikerül az expedíciója, akár nem. Arra azonban senki sem számított, hogy erre már nem lesz lehetősége. A Sokadalom pont a halálának a fél éves évfordulóján lesz.

– Úgy gondoltuk, hogy el kell búcsúznunk tőle, ezért meghívtuk a feleségét, Legindi Tímeát, hogy jöjjön el Tatára egy beszélgetésre. Tímea mesélni fog Szilárd és a hegymászás kapcsolatáról, hogy miért palack nélkül, egymaga indult neki a Föld legmagasabb pontjának. De nyíltan fog beszélni az expedíción történtekről is. Elkíséri őt Tatára Szilárd jó barátja, Pintér László, a Magyar Hegymászó Szövetség kommunikációs vezetője is – tette hozzá a szervező, aki egyébként meghívta a Sokadalomra Klein Dávidot is. Ő azonban jelenleg nincs az országban, mivel éppen a jövő évi expedíciójára készül fel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában