Kemma.hu podcast

2023.11.18. 16:30

Sosem fogjuk elfelejteni azt, akit elveszítettünk, de megtanulhatunk a teherrel együtt élni - PODCAST

Péter Melitta gyászfeldolgozó segítő szerint az egész életünkre rányomhatja a bélyegét az, ha nem foglalkozunk eleget a gyásszal és a fájdalom elfogadásával. Mint mondja, ilyenkor képesek vagyunk észrevétlenül belecsúszni a depresszív állapotba, és ilyenkor a legnehezebb a segítségkérés. Szalai Klaudia többek között erről, valamint a megküzdési stratégiákról kérdezte a segítőt.

Kemma.hu

Péter Melittával Szalai Klaudia beszélgetett a gyászfeldolgozásról, a meditáció erejéről, valamint a különböző megküzdési stratégiákba is betekintést nyújtott a segítő

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Péter Melitta évek óta foglalkozik a gyászfeldolgozással. Olyan embereknek próbál segítséget nyújtani, akik valamely traumatikus élmény megküzdési folyamatában elakadást észlelnek önmagukban. Mint mondja: a gyász nem feltétlen köthető a halálhoz. Érezhetjük a pszichoszomatikus tünetek megjelenését akkor is, amikor munkahelyünket veszítjük el, vagy az iskolai légkörből kilépve hirtelen belecsöppennünk a felnőttek világába, de akkor is, amikor egy hosszan tartó szerelemnek vége szakad. 

Beszélgetésünk elején a meditáció erejéről értekeztünk, majd arra kerestük a választ, hogy honnan tudhatjuk mi magunk, hogy még dolgunk van a gyásszal. Szó esett arról is, hogy milyen elakadások lehetnek a gyászfeldolgozás folyamata alatt. Péter Melitta a beszélgetés ezen pontján részletes bemutatást nyújt a hallgatóknak, hogy hogyan is néz ki egy ilyen ülés, s hogy milyen technikákkal és eszközökkel segítheti utunkat a szakember. Végül pedig azoknak, akik érintettek vagy akiket érdekel téma, egy szakirodalmi ajánlással is készültünk.

És hogy mit üzen mindazoknak, akik félnek elindulni a gyászfeldolgozás folyamatán, vagy tartanak a megítéléstől és a társadalmi nyomástól? Miért érdemes mégis meglépni azt a bizonyos első lépést?

Önmagukért. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb. Ha mi jól vagyunk saját magunkban, akkor a környezetünknek akár támaszai is lehetünk és biztos, hogy az életünk pozitív irányba fog elindulni.

 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában