Madármegfigyelők

2023.11.26. 16:13

Rekordszámú fajt azonosítottak a tatai versenyen +videón a Sokadalom legjobb pillanatai

A 23. Vadlúd Sokadalmon nem csak az Öreg-tavon éjszakázó vadludak számában dőlt meg az eddigi rekord. Az idei madármegfigyelő versenyen is új legek születtek. A 12 órás megmérettetésen összesen 18 csapat vett részt.

Goletz-DeáK Viktória

A Telített légtér című fotón az Öreg-tavi vadludak láthatók

Forrás: verteserdo.hu

Fotó: Jakabházy Miklós

Lippai Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportjának tagja a Kemma.hu-nak elmondta, hogy szép rekordok születtek az idei versenyen.

Az első helyezett 98, a második pedig 97 fajt észlelt, mindkettő rekord, az eddigi legmagasabb észlelés tavaly volt, 96 fajjal

– újságolta a szakember, hozzátéve, hogy  a harmadik 94, a negyedik pedig 89 különböző madárfajt azonosított. 

Különdíjat kapott a legjobb faj, a vörös ásólúd észleléséért Koleszár Sándor, aki egyben a legértékesebb természetvédelmi adatot is azonosította: egy szibériai jeladós nagy liliket - tette hozzá a madarász. Az összesített, csapatok által észlelt fajok száma 119 volt, ami azonos az eddigi rekorddal. Érdekességeket is láttak a megfigyelők: vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, parlagi sas, heringsirály, erdei szalonka, zsezse is a távcsövük elé repült. 

Mint arról korábban beszámoltunk: A Tatai Vadlúd Sokadalom része a madármegfigyelő verseny, ahova az ország minden területéről érkeznek profi és amatőr madarászok is. A versenyen hajnali hat órától este hatig az általában 2-3 főből álló csapatok a speciális távcsövükön kémlelve a távolba minél több madárfajt kell azonosítaniuk. A versenyterület Tatától egészen Süttőig tart és minden madárfajt figyelnek a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában