Öregecske

2023.11.27. 08:27

Rekordgyanús: ennyi idős barátcinege került madárhálóba a Pilisben

2015. októberi első gyűrűzése óta összesen már hét alkalommal került bele újra az a barátcinege a madárhálóba, melyet a közelmúltban ismét megfogtak Pilisszentiván határában, a Jági-tónál közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. Az említett rekordgyanús példány már több mint 9 éves lehet.

Walczer Patrik

Rekordgyanús a Jági-tónál fogott öregecske cinege

Forrás: dinpi.hu

A szervezet hivatalos oldalán olvasható Karlné Menráth Réka környezeti nevelő és Arnóth Júlia önkéntes madárgyűrűző (Pilisi Len Látogatóközpont) beszámolója, melyből kiderül, hogy 2005 óta gyűrűznek madarakat Pilisszentiván határában. Jellemzően azok a fajuk kerülnek a madárhálókba, melyek a lakóövezetekben előfordulnak. A széncinegékkel és kék cinegékkel szemben a barátcinege ritkán repül be a települési madáretetőkbe, de az erdőszélen gyakran látható.

Ennek a fajnak az egyedei fekete sapkájukról és fekete szakállkájukról ismerhetők meg, melyeket telente rendszeresen gyűrűznek és gyakran fognak meg korábban meggyűrűzött példányokat is. Ezáltal a madarak életmódjára, de életkorára is lehet következtetni.

A dinpi.hu szerint egy kis barátcinegénél csak annyi állapítható meg, hogy az adott egyed egy évfél fiatalabb vagy idősebb, viszont ha van rajta gyűrű, akkor abból tudni lehet, hány éve lett megjelölve.

Karlné Menráth Réka és Arnóth Júlia rekordját eddig egy, hat évvel korábban meggyűrűzött barátcinege jelentette, amit pár éve fogtak vissza. A mostani, nemrégiben megfogott példány már nyolc éve viseli a gyűrűt a lábán. 2015 októberében gyűrűzte Vízkert András a Budai-hegységben lévő Jági-tónál, és már akkor nem volt fiatal madár, tehát minimum 9 éves. Ezzel az országos rekordot döntögeti, hiszen a Magyar Madártani Egyesület adatai szerint a legidősebb előkerült barátcinege eddig a gyűrűzési adatok alapján 9 éves és 24 napos volt, vagyis a gyűrűzéséhez képest ennyi idő után fogták vissza.

A mostani rekordgyanús egyed 2015-ös gyűrűzése után már a következő hónapban belerepült a madárhálóba. Mivel ennek a fajnak az átlagéletkora jellemzően 1 év – sok példány nem éli túl az első telet –, viszont ha megmaradnak, akkor 7-10 évig is elélnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában