Közgyűlés

2023.11.24. 17:25

Nem lesz akkumulátorgyár Tatabányán

Hiába tárgyaltak a Fidesz-KDNP frakció kérésére zárt helyett nyílt ülésen a titokzatos, Tatabányát, mint lehetséges helyszínt kinéző akkumulátorgyárról, a cég neve továbbra sem derült ki. Az azonban igen, hogy konkrét vállalkozás közvetlenül nem kereste meg a várost, valamint hogy sem most, sem a jövőben nem támogatja a közgyűlés új akkumulátoripari cég letelepedését.

Kemma.hu

Szücsné Posztovics Ilona polgármester a közgyűlés kérésének engedve végül nyílt ülés tárgyalását biztosította az ügyben, amelynek keretén belül ismertette az elmúlt hetekben nagy port felvert akkumulátorgyár-történet előzményeit. Mint kiderült, konkrét cég nem kereste meg a várost, ezzel szemben a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Telephelyfejlesztési Osztálya kereste meg levélben a polgármestert, arról tájékoztatva, hogy egy akkumulátoripari vállalkozó Magyarországra településéhez keres megfelelő helyszínt. 

Mint írták, „a beruházás egyelőre még nem eldöntött, a projekt jelenleg csak a helyszínkiválasztás korai szakaszában jár. Tekintettel az akkumulátoripari beruházások szenzitív voltára és az azokra irányuló fokozott figyelemre, az ingatlan kiajánlása előtt szeretnénk az önkormányzat szíves álláspontját is megismerni a tekintetben, hogy lenne-e nyitottság ilyen típusú beruházás fogadására a településen vagy esetleg elzárkóznának ezen ágazatbeli vállalatok letelepedésétől?”

A levél kitér arra is, hogy a vállalat az első fázis keretében kisfeszültségű akkumulátorok összeszerelését, míg második fázis során kisfeszültségű akkumulátorok gyártását kívánja végezni a kiválasztott helyszínen, az üzemnek 35 ezer négyzetméter nagyságú csarnokra lenne szüksége, a tervek szerint a gyártás 2026-ban indulna, a projekt első szakaszában száz, míg a második fázis keretében hatszáz munkahelyet teremtene. A levél nem említ konkrét tatabányai beruházási szándékot, ezzel szemben az önkormányzat álláspontjára kíváncsi, hogy egyáltalán nyitott lenne-e ilyen típusú beruházásra.

A megkeresés nem került a közgyűlés elé, holott az idézet szöveg alapján nem a polgármester, hanem az önkormányzat álláspontjának megismerését kérték. Szücsné Posztovics Ilona polgármester a képviselők megkérdezése nélkül válaszlevelében – többek között arra hivatkozva, hogy a beruházás munkaerőpiaci feltétele nem állnak rendelkezésre, azaz nincs elegendő munkaerő helyben - azt írta, „nem támogatom és nem is javaslom (…) akkumulátoripari beruházás megvalósítását Tatabányán és környékén.”

Boda Bánk László (Mi Hazánk) szerint egy beruházási ügynökségnek a fenti indokokkal adott válasz egyben azt is jelenti, hogy semmilyen más beruházással nem érdemes megkeresni Tatabányát. Mint mondta, egyetért azzal, hogy az akkumulátorgyárra nincs szüksége a városnak, ugyanakkor más beruházásokra szükség lehet.

Gál Csaba frakcióvezető (Fidesz-KDNP) hozzátette: az ipari park fejlesztéséről nem szabad letenni, ám természetesen nem mindegy, hogy milyen munkahelyek jönnek létre, milyen hozzáadott értékkel bíró vállalatok érkeznek Tatabányára. Mint mondta, szerencsés lett volna a levelet is akképpen zárni, hogy akkumulátorgyárat ugyan nem szeretnénk, de minden más fejlesztési lehetőségre nyitott Tatabánya.

A közgyűlés végül egyértelműen kimondta, hogy nem támogatják új akkumulátoripari vállalkozás Tatabányára telepedését, továbbá hogy amennyiben beruházó keresi meg a várost, arról minden esetben kapjanak tájékoztatást a képviselők, és ne egyszemélyben a polgármester, hanem a közgyűlés döntsön azok sorsáról.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában