Derült égből

2023.10.19. 17:26

Kivel tárgyalt a polgármester? Maratoni vita az ismeretlenről Tatabányán

Egy darabig békés mederben folyt az októberi közgyűlés Tatabányán, amikor a kedélyeket hirtelen felborzolta egy egészen másról szóló előterjesztésben az ülés közben felbukkanó polgármesteri határozati javaslat.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlés ezúttal sem volt vitamentes

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Maratoni vita az ismeretlenről Tatabányán

A semmiből került a közgyűlés elé az akkumulátorgyártás kérdése a megyeszékhelyen

Egy darabig békés mederben folyt az októberi közgyűlés Tatabányán, amikor a kedélyeket hirtelen felborzolta egy egészen másról szóló előterjesztésben az ülés közben felbukkanó polgármesteri határozati javaslat.

Október 19-én a rendes, munkarend szerinti közgyűlést tartották Tatabányán. A megyeszékhely sok vitát látott üléstermében ezúttal békés hangnemben tárgyaltak a képviselők, egyhangúlag döntöttek a Tatabánya Közbiztonságért Alapítvány új kuratóriumi tagságáról, amelynek elnöke Boda Bánk László, két tagja pedig Molnár Zoltán, valamint Eperjesi László lett. Ezt követően szintén nagy egyetértésben szavaztak arról, hogy négy új terület is helyileg védett természetvédelmi értékké minősüljön, az Olimpikon út végén, a sportpályák mögött található öregtölgyes-gyertyános erdő, a Kompos, vagy más néven Kacsás-tó környezete, a 30 Évesek Parkjának két területe és a mellettük futó Új-Dubnik patak szakasza, valamint a szőlőhegyi kis-kőbánya területe kapott védelmet.

Derült égből akkumulátorgyártás…

Az igazi vita azonban nem várt módon a polgármester Szücsé Posztovics Ilona és alpolgármester Lusztig Péter (Összefogás Tatabánya Fejlődéséért) munkáját leíró, két közgyűlés közötti beszámoló tárgyalása révén pattant ki, amelybe az ülés során bekerült egy korábban nem is említett és a témához semmilyen módon nem kapcsolódó határozati javaslat arról, hogy a közgyűlés hozzon egy elvi és általános határozati javaslatot arról, hogy a városban semmilyen akkumulátorgyártással összefüggő ipari beruházás nem valósulhat meg. 

Szücsné Posztovics Ilona (ÖFK), elmondta, hogy egy akkumulátoripari beruházásban gondolkodó befektető kereste meg az önkormányzatot, akinek kilétét többször kérdésre sem árulta el. Azt azonban igen, hogy elutasította az ajánlattévőt, és az is kiderült, hogy bár ehhez nem tartottak szükségesnek a közgyűlés döntését, most valamiért fontos lett, hogy azonnal döntés szülessen. A képviselők próbáltak ugyan bármi egyéb információt megtudni a megkeresésről, illetve arról, hogy ilyen horderejű ügyben vajon miért nem külön, alaposan kidolgozott napirendi pontkeretében döntenek, azonban érdemi választ a hosszú ideig tartó, egyre inkább elmérgesedő vita során sem kaptak. 

Szücsné Posztovics Ilona végül szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot, azonban a közgyűlés többsége tartózkodott, majd arról szavazott, hogy több képviselő kérésének is eleget téve a következő ülésen részletes napirendi pontként kidolgozva tárgyaljanak és döntsenek az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában