Adathalászat

2023.11.15. 11:44

Ne dőlj be a vírusnak! - ismerősöd balesetével riogat a legújabb Facebook-átverés

Elég rákattintani a közúti baleset fotójával ijesztgető posztra, és máris kész a baj. Ha ezt látod, ne kattints!

Wágner Zsanett

Új vírus ütötte fel a fejét és kezdett el terjedni a napokban a legnagyobb közösségi oldalon. A gyanútlan facebookozó falán egy baleset fényképe jelenik meg az alábbi szöveggel:

Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismered őt. Sajnálom...

Ha valaki megnyitja a linket vagy a videónak álcázott – szintén adathalász linket tartalmazó – bejegyzést, azonnal hozzáférést ad az adataidhoz. Ellophatják a netbankos belépési adatait, az elektronikus formában meglévő okmányait, feltörhetik a levelezését.

Ha ezt látod, semmiképpen ne kattints! Akkor sem, ha megjelöltek a bejegyzésben. Ha a vírust tartalmazó posztot látod a faladon, jelentsd hamis tartalomként, és haladéktalanul távolítsd el magad a megjelölt személyek közül!

Solymos Ákos, tatabányai kibervédelmi szakember szerint azért, hogy később ne jelölhessenek meg minket veszélyes posztokban, érdemes módosítani a beállításainkat. Például azt, hogy ha valaki tag-el minket, az csak ellenőrzés után jelenjen meg a falon, illetve érdemes letiltani, hogy mások írhassanak az idővonalunkra.

Forrás: Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában