Madarak védelme

2023.11.03. 07:00

Minden egyes fellőtt tűzijáték számít - Tatán így védenék szilveszterkor a vadludakat

Szűk két hónap múlva itt a szilveszter és a tűzijátékok ideje. Tatán pedig egyre sürgetőbb a kérdés, hogy idén hogyan akadályozzák meg, hogy a féktelenül bulizók elriasszák az Öreg-tóról a telelő vadludakat.

Kemma.hu

A polgári természetőrök a rendvédelmi szervekkel közösen őrjáratoznának szilveszterkor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

A Kemma.hu Csordás Endrével, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Komárom-Esztergom megyei csoportjának védett vízimadarakért és a tűzijátékokért felelős projektvezetőjével beszélgetett az előkészületekről és a feladatokról. Mint megtudtuk, Endre volt az akinek a fejéből kipattant az ötlet, hogy szabályozni kellene a szilveszteri tűzijátékozást Tatán. Azóta is az ő kezében futnak össze a szervezés szálai. Így talán kompetensebb személyt nem is találhattunk volna a témához. A fiatal férfi elárulta, hogy önkéntesként vesz részt az MME munkájában, egyébként közgazdászként dolgozik. 

– A közgazdaságtan is a közjavakkal való gazdálkodás és a rendelkező erőforrásokkal való gazdálkodásról szól és a természetvédelemnek is ez az egyik fő feladata, hogy a fenntartható természethasználatért tegyen. Az egyik legfőbb erőforrásunk maga a természet. Ha nem vigyázunk rá, nem lesz mivel közgazdálkodni – vont érdekes és egyszerű párhuzamot Endre, aki már gyerekkora óta tagja az MME-nek. Miután Tatára költöztek, csatlakozott a helyi csoporthoz. 

– 2018-ban az én javaslatomra indult el a tűzijáték helyi szabályozásáért való lobbizás, társadalmi szerveződés. Meg is hozták végül ezt a rendeletet. Azóta is az egyik fő feladatom a csoportnál, hogy ennek a civil oldalát szervezzem. Igyekszünk a rendeletet megismertetni az emberekkel, elmondani nekik, hogy ez miért fontos – magyarázta Endre, aki nemrég tette le a sikeres polgári természetőr vizsgát.

– A rendelet az első évben nagyon sikeres volt, ez már meglátszódott a szilveszter előtti napokon is, gyakorlatilag akkor egyáltalán nem volt tűzijátékozás. De az év utolsó éjszakáján is sokkal kevesebben lőttek fel tűzijátékot, ami a tavon maradt vadludak számán is meglátszott. Hiszen emlékezzünk vissza, hogy a rendelet előtti utolsó szilveszteren az összes vízimadár eltűnt az Öreg-tóról. A rendelet életbelépése utáni első szilveszterkor pedig a kétharmaduk a tavon maradt. Az első pár év nagyjából ezen a szinten is maradt – mondta a természetőr, aki hozzátette: sajnos tavaly jóval erősebb tűzijátékozás volt Tatán és sok madár el is ment a tóról. Ennek pedig több oka is lehett.

– Az időjárás is enyhe volt, sokan szívesen kimentek az utcára, az udvara éjszaka. Másrészről, eltelt öt év és egy generáció felnőtt azóta, hogy életbe lépett ez a rendelet, ami gyerekként még nem jelentett számára sokat, azonban most hogy felnőtt már ő is tűzijátékozhat. 

Ezért úgy éreztük, hogy itt az ideje annak, hogy újra nyomatékot adjunk a rendelet tudatosításának. Hiszen lassan kezdődik a vadlúd szezon is a tavon.

És a vízimadarak fontos természeti kincsei Tatának, amiket védeni kell – tette hozzá a közgazdász, aki azt szeretné, ha fizikai jelenléttel is erősebben, határozottabban léphetnének fel idén. 

– A közelmúltban vizsgázott polgári természetőrökből szeretnénk ha összeállna egy csapat, akik tényleges őrjáratot is fognak folytatni. Illetve a korábbi tapasztalatok alapján 

már tudjuk, hogy mik azok a gócpontok a városban, ahol tűzijátékozni szoktak. 

Próbálunk megelőző lépéseket is tenni, akár elbeszélgetni azokkal a személyekkel, akikről feltételezzük, hogy megszegték a rendeletet. Vagy ellátogatunk ezekbe az utcákba, és beszélgetünk az ott élőkkel. Illetve az idén újraindult Zöld Kerekasztal megbeszéléseken a helyi természetvédelmi szervezetekkel és rendvédelmi szervekkel együtt közös akciót szervezünk. 

Ez azt jelenti, hogy a rendvédelmi szervek eligazítása és kordinációja mellett a helyi polgári természetőrök csapata is részt vesz az őrjáratban. Illetve azt vizsgáljuk, hogyan tudnak csatlakozni ehhez civil lakosok is, mert érezzük, hogy van rá igény 

– sorolta a lehetőségeket az önkéntes, aki szerint azt kell megértenie a helyieknek, hogy minden egyes fellőtt tűzijáték számít. Hiszen ezek együttesen egy folyamatos, erős zajhatást váltanak ki. Ezért egy közös felelőségtudatot is kellene kialakítani a lakosokban. A jogszabály szerint pedig mindegyik darab tűzijáték, amit a rendelet hatálya alatti területen lőnek fel az természetvédelmi bírságot von maga után. A természetőr reméli, hogy a jelvényes, egyenruhás jelenlét sok esetben elég lesz ahhoz, hogy megelőzzék a durrogtatást. 

– Aki tényleg szeretne tűzijátékozni, reméljük elmegy egy olyan területre, ahol ez engedélyezett. Illetve igyekszünk majd olyan alternatív programokat adni, ami csendesebb módon, de a szórakozni vágyóknak is ad lehetőséget a szórakozásra. Vagyis nem csak a tiltást szeretnénk hangsúlyozni, hanem egy új, természetbarátibb élményt nyújtani – árulta el Endre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában