Csend

2022.12.28. 14:00

Idén is tűzijáték nélkül szilveszterezik Tata, de van, ami durrogtatható

Idén is csendben köszöntik az új esztendőt Tatán. A 2018-ban hozott rendelet szerint ugyanis november 1. és február 28. között tilos tűzijátékot használni a város legnagyobb részén.

G. D. V.

Elindult az önkéntesek toborzása, a tűzijátékmentes Tatáért

Forrás: Shutterstock

Idén is életbe lépett Tatán a tűzijáték tilalom. A 2018-ban elindult civil kezdeményezés révén született rendelet szerint Tatán november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket. Tata képviselő-testülete 2018 őszén szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védjék meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, A vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások. A szabályozásról a város közösségi oldalán számoltak be.

Az elmúlt évek adatai pedig igazolják a döntés jogosságát: 2018 szilveszterén a ludak 60 százaléka, 2019 szilveszterén a ludak 100 százaléka, 2020 szilveszterén 70, 2021 szilveszterén 60 százalék maradt az Öreg-tavon. Ez óriási előrelépés, hiszen a korábbi években a vadludaknak átlagosan 30 százaléka tartott ki a tavon szilveszter éjszaka, de voltak évek, amikor az összes vadlúd hetekre elriadt a tóról.

Természetesen a rendeletnek nemcsak a madárkedvelők őrültek, hiszen sok kisállattulajdonos is rettegve várta kedvencével együtt a Szilvesztert. 

A rendelet nem vonatkozik az Agostyáni városrészere, illetve Tata és Naszály között a Látó-hegyen sem tiltják a tűzijátékot.  

Nem minden tilos
A rendelet 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket tiltja. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termék. Például a tortagyertya, recsegő lepke, durranó borsó, ezeket nyugodtan használhatjuk. 

A 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó termék, amelyet a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak. Ilyen a római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán.

Míg a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték az a közepes kockázattal járó termék, amelyet a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. Ezek a magas hatóanyag-tartalmú rakéták.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában