Bírság

2023.01.18. 17:15

Kiosztották az első 100 ezres bírságot Tatán a szilvesztei tűzijátékozás miatt

100 ezer forint pénzbírságot kapott egy római gyertyát működtető nő, aki megsértette a Tata területére bevezetett, tűzijáték tilalomra vonatkozó önkormányzati rendeletet – adta hírül közösségi oldalán Tata Város Önkormányzata.

A szilveszteri tűzijátékozás miatt szinte alig maradt vadlúd az Öreg-tavon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A testület egy civil kezdeményezés nyomán 2018 őszén szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védje meg a város az Öreg-tavon telelő vadludakat, ennek értelmében Tatán november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket. 

A rendelet elfogadását követő években a korlátozás sikert hozott, hiszen a korábbi átlagosan 30%-hoz képest 2018 szilveszterén a ludak 60 %-a, 2019-ben a 100 %-a, 2020 szilveszterén a ludak 70 %-a, 2021-ben pedig 60 %-a maradt az Öreg-tavon. 

A mögöttünk álló szilveszteri időszak azonban ehhez képest jelentős, és sajnos, rossz irányú változást hozott. Ahogyan azt közösségi oldalán a Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoportja idén január 1-én hírül adta, szentestén kezdődtek a durranások, nem nagy számban, de mégiscsak zavaróan, s az akkori 35 ezer vadlúdsereg napról-napra elkezdett fogyatkozni, szilveszterre alig 5 ezer lúd maradt a tavon, majd újév hajnalára mindössze 1️200 lúd tartott ki.

A helyi szabályzás megszegői között volt az a 19 éves nő, aki 2022. szilveszter estéjén az Öreg-tó partján, a rendeletben tiltott területen belül 2-es besorolású pirotechnikai eszközt, „római gyertyát” működtetett. 

A szabálysértés tényét videofelvétel rögzítette, ez alapján, feljelentést követően indított szabálysértési eljárást a Tatai Rendőrkapitányság. Az eljáró hatóság határozatában a szabálysértőt 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. 

Az önkormányzat jövő hétre összehívta a Zöld Kerekasztalt, melynek következő ülésén a tűzijáték-tilalommal kapcsolatos legfrissebb tapasztalatokról fognak egyeztetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában