Gondok

2023.01.02. 14:40

Kemény üzenetet kaptak a tatai tűzijátékozók: tönkreteszitek az Öreg-tavi varázst

A szilveszter miatt alig maradt vadlúd Tatán.

Szász Dalma Kitti

A szilveszteri tűzijátékozás miatt szinte alig maradt vadlúd az Öreg-tavon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tűzijáték a világ szinte minden pontján szerves részét alkotja az év utolsó napjának, amely alól azonban Tata az egyik kivétel, hiszen az Öreg-tó évről évre sok ezer vadlúdnak nyújt menedéket és pihenőhelyet. Itt a téli időszakban tilos tűzijátékozni. Tavaly viszont a szabályokat nem tisztelők miatt váratlan fordulatot vett Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye, ugyanis a szilveszteri zajok miatt rengeteg vadlúd elrepült. 

A Kemma elsőként számolt be az esetről, valamint videót is készítettünk a szilveszter éjszakai haddelhaddról. A folyamatos durrogtatások éjfél után durvultak el igazán, alig pár száz méterre a madarak éjszakai alvóhelyétől, a tótól csak úgy visszhangoztak a dörgések, durranások a tömbök között és a főúton. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoportja is megszólalt az eset kapcsán a közösségi oldalán. Mint írják, ez a tó Európa egyik legkülönlegesebb vízimadár telelőhelye, hiszen a kontinensen sehol máshol nem látni egy város közepén tízezer számra gyülekezni vadludakat, récéket, sirályokat és más vízimadarakat. A tó a távoli északról a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak az egyik legkedveltebb pihenőhelye, amelynek védelmét helyi, országos és nemzetközi jogszabályok egyaránt biztosítják.

Posztjukban kiemelték, hogy a város nem véletlenül alkotta meg helyi rendeletét 2018-ban a tűzijátékok tilalmáról, hiszen több természetvédelmi civil szervezet is megkongatta a vészharangot, hogy ha a tűzijátékozás a korábbi szinten folytatódna, akkor előbb-utóbb búcsút inthet a tó a nemzetközi rangjának. A helyiek rendkívül biztató módon viszonyultak az új korlátozáshoz, és a tűzijátékok használata az elmúlt években a töredékére csökkent. 

Ám hiába minden igyekezet és tiltás, a tavalyi év végén fordult a kocka. Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom megyei helyi csoport tiszteletbeli elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy öt évre visszamenőleg ebben az évben lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt.

Már szentestén megkezdődtek a durranások. Nem nagy számban, de mégiscsak zavaróan – részletezik a Facebookon. Az akkori 35 ezres vadlúdsereg napról-napra elkezdett fogyatkozni. És a dörrenések egyre csak fokozódtak. Szilveszter napjára alig 5 ezer, újév hajnalára pedig mindösszesen 1200 lúd maradt a tavon. 

Hozzátették: „ha az ilyenfajta szilveszterezés a következő években megismétlődik, valóban a szemünk láttára veszíti el varázsát Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában