Szabály és védelem

2023.01.12. 14:03

Vadludas tűzijátékbotrány: Zöld Kerekasztalt hívtak össze Tatán

Sokakat megbotránkoztatott, hogy a tatai tilalom ellenére használt tűzijátékok zaja elüldözte a madarakat. Vannak, akik megoldást keresnének.

Kemma.hu

Ezrével menekültek el az Öreg-tóról a vadludak a felelőtlen tűzijátékozók miatt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Boglári Zoltán tatai önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kezdeményezte az önkormányzatnál a Zöld Kerekasztal összehívását, a városban szilveszterkor tapasztaltak miatt. Mint azt elsőként megírtuk, a városban, ahol a téli időszakban be van tiltva a tűzijátékozás (a külterületeket leszámítva), hangos petárdázással, durrogtatással búcsúztatták sokan 2022-t és a vadludakat, amelyeket elüldöztek a hangos ropogások. 

A képviselő, aki a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke is, javasolta, hogy a Zöld Kerekasztal ülésén hallgassák meg a Magyar Madártani Egyesület (MME) Tatai Csoportjának, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületnek és az  Által-ér Szövetség képviselőinek tájékoztatóját a történtekkel összefüggésben, valamint hogy a rendőrség is képviseltesse magát a megbeszélésen.

Még nagyob lett a ramsari terület
Az Öreg-tó Európa egyik legkülönlegesebb vízimadár telelőhelye, hiszen a kontinensen máshol nem látni egy város közepén gyülekezni több tízezer vadludakat, récéket, sirályokat és más vízimadarakat. A tó a távoli északról a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak az egyik legkedveltebb pihenőhelye, amelynek védelmét helyi, országos és nemzetközi jogszabályok egyaránt biztosítják. A tavat és környezetét 1989-ben vették fel a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeinek jegyzékére. A 2006-ban történt jelentős bővítés óta a „Tatai tavak” elnevezésű ramsari területhez hozzátartozik a közeli Réti-tavak, a Fényes-források és Ferencmajori-halastavak térsége is, összesen 1.897 hektáron, írják a Tatai Vadlúd Sokadalom honlapján.

Musicz László, az MME Komárom-Esztergom vármegyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke a Kemma.hu-nak a minap azt mondta: elkényelmesedtek, ezért volt most több a tűzijáték Tatán, mint az elmúlt 4 évben, és hogy okulni kell a történtekből és tudatosabban kell készülniük az idei év végére. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel már össze is ültek, hogy egyeztessenek. A tiszteletbeli elnök célként foglamazta meg, hogy a többi természetvédelmi egyesülettel, az önkormányzattal és a rendvédelmi szervekkel is egyeztetni szeretnének. Ebben minden bizonnyal a Zöld Kerekasztal remek lehetőséget is teremthet. 

A helyi természetvédők egyébként kemény hangú üzenetet is küldtek már a petárdázóknak, tűzijátékozóknak. Mint fogalmaztak, „ha az ilyenfajta szilveszterezés a következő években megismétlődik, valóban a szemünk láttára veszíti el varázsát Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában