Aszfaltrajzok

2023.11.29. 07:42

Milyen útburkolati jelek segítik a kerékpárosok közlekedését? +fotók

Fontos, hogy tudjuk az útburkolati jelek igazi lényegét. A kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó jeleket próbáltuk kibogozni.

Kemma.hu

A felfestett kerékpáros nyom az út két oldalán figyelmeztetett arra, hogy nemcsak négy kerekűvel, hanem kettővel is használható. Előttem egy biciklis tekerte a járművét majdnem az út közepén. Óvatosan követtem egy ideig, gondoltam, hátha lehúzódik. Nem tette, aztán lassan próbáltam kikerülni, amit nem nézett jó szemmel. Rám kiabált:

Kerékpárút, nem látod?

Láttam. De azt is, hogy nem kizárólagosan csak kétkerekűvel hajthatnak rá. Talán azt gondolta, hogy az egész út a bicikliseké. Erőltetett mosollyal az arcomon kerültem ki. A visszapillantóból láttam: maradt az út közepén. 

Az eset és a tatabányai kerékpárút átadása kapcsán jutott eszembe, hogy utánanézzek: milyen kerékpárutak segítik a két kerékkel közlekedők haladását, és ezek kiépítése hogyan kapcsolódik az autós közlekedéshez. 

Egy bringásoknak szóló webes felületen nyolcféle verzóióra bukkantam. A kizárólagos használaton túl van többféle gyalogosokkal, autósokkal megosztott kerékpárút is. Ilyenek például a járdák, amelyeket megoszthatnak. Megjegyzem, sokszor én magam is az ellenkező oldalon sétálok. 

Az út menti nyitott és zárt sáv mellet előretolt kerékpáros felállóhelyet is láttam. Ez utóbbi hazánkban még ritkaságszámba megy. Kereszteződésben alakítják ki azért, hogy a kerékpárosok ne az autósok mellett várakozzanak, hanem a járművek előtt.

Az útburkolati jelek dzsungelében jó, ha néha rendet teszünk, hogy elkerüljük a baleseteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában