Évforduló

2023.11.26. 15:35

Majd' 30 éve viselik a szívükön a Dorog környékiek sorsát a máltais önkéntesek

Adománygyűjtés, gitáros hálaadó szentmise, nyári táborok, közösségépítő kirándulások és persze további programok, tevékenységek köthetők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dorogi Csoportjához, mely ősszel felavatta a Szent Borbála-templom egykori plébánosáról, Rozsályi Zoltánról elnevezett közösségi házát. A sikeres kezdeményezésekről és a tervekről ifj. Fritz István csoportvezetővel beszélgettünk.

Walczer Patrik

1995 februárjában azzal a szándékkal alakult meg a helyi csoport, hogy a városban és a vonzáskörzetében élő, nehéz helyzetben lévő személyeknek valamilyen formában segítséget nyújthassanak. Ennek értelmében nemcsak dorogiak, de például csolnokiak, kesztölciek, alkalmanként akár tokodiak is megkeresik őket. A csoport tagjai szűk harminc éve a szabadidejükben végzik a karitatív tevékenységet, az önkéntesség az életük szerves részévé vált. 

Bár az alapítástól kezdve már eltelt csaknem három évtized, a csoport ma is ugyanolyan becsülettel végzi a munkáját: az idősebb tagok mellett létrejött egy fiatalokból álló mag is, akik igyekeznek egyre több feladatot magukra vállalni. 
– A dorogi csoportot még édesapám, id. Fritz István hozta létre, tavaly nyáron vettem át tőle a vezetését. A fő tevékenységünk az adománygyűjtés, a rászorulók számára igyekszünk kisebb háztartási eszközökkel, ruhaneműkkel és tartós élelmiszerekkel is segíteni – árulta el ifj. Fritz István. 

Az önkéntesek a felajánlások fogadása és továbbadása mellett gyermekeknek és az idősebb korosztálynak is egyaránt szerveznek programokat. A fiatalokkal nemrégiben ellátogattak a Pilismarót Basaharc nevű településrészén működő idősek otthonába, kellemes perceket okozva ezzel az ott élő szépkorúaknak. Minden decemberben az egyik nagy áruházlánccal közösen gyűjtik az adományokat, az így összegyűlt felajánlásokból, támogatásokból pedig hosszú hónapokig tudnak gazdálkodni. Ez az egyik pillére annak, hogy az érintetteknek mindig tudjanak némi tartós élelmiszerrel vagy egyéb adománnyal szolgálni. 

Az ifjú önkéntesek pünkösdvasárnap, színdarabjuk bemutatója közben
Az ifjú önkéntesek pünkösdvasárnap, színdarabjuk bemutatója közben
Fotó: Walczer P. / Forrás: 24 Óra

– A közösségépítő programokra is nagy figyelmet fordítunk. A kirándulások alkalmával a résztvevők megismerhetik a környék természeti kincseit, a közös túrázás összekovácsolja a csapatot, és másoknak is lehetőséget nyújtunk arra, hogy megismerkedjenek a karitatív tevékenységekkel – mondta a csoportvezető. 
Vannak saját kezdeményezéseik is, melyekről a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dorogi Csoportja” nevű Face­book-csoportjukban rendszeres tájékoztatást is adnak.

Az online jelenlét manapság egyre fontosabb, így a fiatal tagok segítségével saját Instagram-profilt és YouTube-csatornát is létrehoztak már, de nem zárkóznak el attól sem, hogy a TikTok-on is megjelenjenek. 

– Minden hónap utolsó vasárnapján hálaadó gitáros szentmisét szervezünk a dorogi Szent Borbála-templomban. December 2-án kézműves adventi foglalkozást, 9-én lelki napot tartunk majd, 10-én pedig jótékonysági vásárunk lesz, melynek keretében rászorulóknak gyűjtünk adományokat a téli tüzelőre. Várjuk programjainkra az érdeklődőket, az önkénteseket és a támogatókat is egyaránt – tette hozzá. 

A csoport nagy reményekkel várja a jubileumi esztendőt, hiszen 2025-ben ünneplik majd az alapítás harmincadik évfordulóját. A ráhangolódás jegyében jövőre is lesznek lelki jellegű, sport és szabadidős, valamint kulturális rendezvényeik, illetve közösségépítő és az önkéntességet népszerűsítő programjaik is. 

Szeptemberben avatták
Rozsályi Zoltán atya több mint két évtizeden át vezette a dorogi Szent Borbála-templom, vagyis a Bányásztemplom közösségét, az egykori plébános emlékét ma is ápolják. A csoport idősebb tagjai között vannak olyanok is, akik még hozzá jártak hittanra, táborba, vagy mellette ministráltak. Ifj. Fritz István elmondta, hogy miután 2019-ben elkezdődött a Hantken Miksa utcai épületnek a felújítása, az idősebb tagokkal már akkor azon dolgoztak, hogy Rozsályi Zoltán nevét vehesse majd fel a közösségi ház. Az avatóünnepség idén szeptemberben volt, azóta pezsgő élet zajlik benne. Szerdánként 15-16 óra között ügyfélszolgálatot tartanak: ha a rászorulók előzetesen segítségért fordulnak hozzájuk, akkor ebben az időintervallumban vehetik át a nekik összekészített adományokat. A kézműves foglalkozások mellett lelki napok és napközis, nyelvi táborok helyszínéül is szolgál a közösségi ház. A jövőben egyébként az Erkel Ferenc Zeneiskolával, a Dorogi Futókörrel és további helyi civil szerveződésekkel is tartanának közösségépítő programokat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában