Nyitott akadémia

2023.11.23. 17:10

Kötődési sebeinkről beszélt dr. Lukács Liza Tatabányán

Hogyan szeretsz? - Kötődési sebeink címmel tartott előadást a Puskin Művelődési Házban dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus, neuroterapeuta. A zsúfolásig megtelt intézményben a kötődési problémákat próbálta leleplezni a kiváló szakember.

Kemma.hu

Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus beszélt a kötődési sebeinkről

Forrás: Beküldött

Dr. Lukács Liza több érdekességet is felvillantott a Puskin teltházának. Például, hogy boldogsághoz, ehhez az érzethez elengedhetetlen egy másik emberrel való kapcsolódás, az egymásra figyelés. Kiemelt egy hátborzongató kísérleti eredményt: újszülöttek, akiket csak és kizárólag fizikailag láttak el, de nem beszéltek hozzájuk, figyelemmel nem fordultak hozzájuk, néhány hónapon belül meghaltak.

Az idegrendszerünk tápláléka a másik embertől érkező ingerekben rejlik, például a hallásban, beszédben és érintésben

– hangsúlyozta a szakember, aki kérdést is intézett hallgatóságához.

De hogyan kötődünk egymáshoz? A gyerekben akkor alakul ki az egészséges kötődés, ha a szülők is biztonságosan kötődnek

– mondta, majd gyorsan hozzátette, a saját kötődésen az ember bármeddig, bármikor tud dolgozni, változtatni. A szakember végigvezette hallgatóságát a kötődés különböző típusain. A biztonságos, a szorongó, a félelemteli kötődés jellemzőit ismertette nagyon életszerű módon, majd az anyához, s a közösséghez való kapcsolódásról szólt. 

Kiemelte: az emberek azt tudják továbbadni, amit kaptak, de ha felismerik, hogy min kellene változtatni, az élet bármely szakaszában ez megtörténhet. Ezzel az új tudással pedig már más minőségű kapcsolódást tudnak gyerekeikre örökíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában