Gyerekek

2023.11.17. 17:00

Koraszülöttek Világnapja: a tatai várban is a PICi hősöket ünnepelték +fotók

A Kuny Domokos Múzeum is csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesületet programjához.

Goletz-DeáK Viktória

Rengeteg program várt a kicsikre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Idén először szervezték meg a tatai vármúzeumban a Koraszülöttek Világnapját november 17-én, pénteken. Az eseményen természetesen a gyerekeké volt a főszerep, ahol többek között kézműveskedéssel, kézműves vásárral  és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták őket. Közben szüleik is hasznosan tölthették az időt: hordozási és mosható pelenka tanácsadást tartott a tatabányai Kanga Babahordozó klub és női támogató kör. Baba elsősegélynyújtás alapjait mutatta be Kvittung Dániel, a Tatai Mentőállomás vezetője, régi korok gyermekeiről tartott előadást Kövesdi Mónika művészettörténész. Szénási Edina dúla pedig a a gyermekvállalásról beszélgetett az érdeklődőkkel. 

De a rendezvény fő eseménye a koripok, vagyis a koraszülött babák számára készített horgolt kis polipok készítése volt. Csendesné Károlyi Éva múzeum gazdasági munkatársa, a program megálmodója elmondta, hogy szeretnének legalább harminc darab kis koripot horgolni a résztvevők segítségével, amikkel a tatabányai Szent Borbála Kórház Koraszülött Osztályát támogatnák. 

A szervező elmondta, hogy szerencsére az ismeretségi körében nincsen korababa, de anyaként átérzi ezeknek a PICi babáknak a helyzetét, és szerettek volna valamilyen formában ők is támogatni a fejlődésüket. 

– A korip csápjainak kialakítása a köldökzsinórra emlékeztet. Fogásával a baba megnyugszik, nem a fontos csöveket, szenzorokat ragadja meg. Társként pedig az első pillanattól a babával van és végig kíséri a kórházban töltött napokat – sorolta a kis horgolt polip előnyeit Éva, miközben a gondos és szorgalmas kezek már javában készítették a kis polipokat. Több olyan gyakorlott korip készítő is érkezett a múzeumba, akik segítenek azoknak is, akik nem próbálkoztak még a horgolással. A lényeg, hogy minden egyes kis csápos szívvel és szeretettel készüljön. 

A vármúzeum programjára természetesen olyanok is kilátogattak, akik számára sajnos nem ismeretlen a koraszülött osztály. Évi első gyermeke érkezett a vártnál korábban, de szerencsére csak pár napot töltöttek a PIC-en. Elárulta, hogy az ott dolgozok kedvessége és figyelmetlensége hatalmas támogatás volt számukra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában