Koraszülöttek Világnapja

2023.11.17. 06:55

Nyitott szívműtét vár a 600 grammal született naszályi kislányra, Bogira

November 17. a Koraszülöttek Világnapja, ennek alkalmából beszélgettünk a 600 grammal született PICi hős édesanyjával, Hostyáné Szalai Líviával

Goletz-DeáK Viktória

Esélye is alig lett volna az életre, de Bogi bebizonyította, hogy élni akar. Ugyanis Magyarországon ma a 24. terhességi hét után, 500 gramm születési súly vagy 30 centiméter testhossz felett már koraszülött újszülöttnek tekintjük az életjelenségeket mutató csöppnyi jövevényeket. Bogi azonban csupán 23 hetet töltött édesanyja pocakjában, a papírforma szerint nem is maradhatott volna életben. De a PICi hős erre rácáfolt. 

Hostyáné Szalai Lívia, Bogi anyukája elárulta, hogy igazából nem is szülésnek, hanem vetélésnek indult Boglárka születése

– Alig töltöttem be a 23. hetet, amikor nagyon elkezdtem görcsölni. A kórházban azt mondták, hogy sajnos el fogok vetélni, mert olyan pici még a baba. Szerencsére a szülészorvosom küzdött értünk, és Boginak adott egy esélyt. Azonnal inkubátorba és a koraszülött osztályra került. Én csak három nap múlva mehettem be hozzá, mert meg kellett várnom a Covid-tesztem eredményét. De utána minden nap jártam hozzá és vittem neki az anyatejet. Azt mondták, hogy az első három hónap a legkritikusabb, addig tartsunk csak ki – mesélte Lívia, aki csak később tudta meg, hogy egy a méhbe jutó fertőzés miatt indult be korábban a szülés. 

Nagyon kevés volt az esélye a túlélésre, mégsem adta fel a küzdelmet
Forrás: Beküldött

– Két hete volt az inkubátorban, amikor agyvérzést kapott, és a bal oldala lebénult. Mivel a szervei se nagyon fejlődtek még ki, a gyomrával is folyton gondok voltak. Ráadásul kiderült, hogy egy fertőzés miatt indult be ilyen korán a szülés, ami ráment a gyomrára, tüdejére, májára is. Senki se mert biztatni minket. De mi tudtuk, hogy Bogi küzdeni akar – emlékezett vissza az anyuka.

A kislány végül fél évig volt a koraszülött osztályon, de még utána se vihették haza a szülei. Először Budapestre, a Szent Margit Kórházba mentek, ahol a kislány fejlődését, mozgását vizsgálták meg. Majd az országos kardiológiai intézetbe, ahol Boginak egy katéteres beavatkozással a beszűkült szívbillentyűjét műtötték meg. De hamarosan egy nagyobb beavatkozás is vár rá. Bogi azóta már speciális, fejlesztő bölcsibe jár, ahol nagyon sokat tanul a gyerekektől, illetve szakemberek segítik a fejlődését. 

Jön a kistestvér

Közben a családba újabb baba érkezik. Bogikának kistestvére lesz. 

– A kistestvért főleg Bogi miatt vállaltuk be, hogy ne egyedül legyen itthon. Segíthet a fejlődésében is és lesz kivel játszania – árulta el az édesanya, aki már a 28. hétben van, a kisfiút februárra várják. De addig még vár rájuk decemberben Bogika nyitott szívműtétje is, ami mintegy 5 órát fog tartani. 

– Egy lyuk van a szívén, ami miatt kevesebb oxigén jut a szervezetébe. A műtét is nagyon sokat segíthet a fejlődésén – tette hozzá az édesanya. 

Egyelőre nem tudni, hogy a kislány mennyire lesz a későbbiekben önálló, de a szülei mindent szeretnének neki biztosítani, hogy kihozza magából a maximumot
Forrás: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában