Koraszülöttek

2023.11.17. 15:05

Miért lesz péntek este lila az ácsi kastély és a Monostori híd?

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a november 17-ei koraszülöttekért világnaphoz kapcsolódóan nemrég indította el Lila nap című kampányát. Péntek este a Monostori híd és az ácsi Zichy-kastély is lilába "öltözik".

Kemma.hu

Lila lesz pénteken 18-21 óra között az ácsi Zichy-kastély

Forrás: Facebook

Fotó: Zichy-kastély

Az elmúlt időszakban számos cég, intézmény és szervezet is csatlakozott a KORE felhíváshoz, így soha nem látott összefogás jött létre a koraszülöttekért. Ennek keretein belül budapesti és vidéki ikonikus épületek borulnak lilába és a közösségi felületeken is lilára váltanak majd a cégek, hogy így fejezzék ki együttérzésüket és támogatásukat.

A KORE sajtóközleményéből kiderül: Magyarországon minden 10. gyermek koraszülöttként jön a világra, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) alapítói is érintettek. Saját traumáikból felocsúdva hosszú évek munkájával, és az egészségügyi dolgozókkal való folyamatos együttműködéssel elérték, hogy a koraszülöttek gondozása már a kezdetektől a szülök bevonásával történjen a koraszülött intenzív osztályokon. 

Rendkívül fontosnak tartják azonban, hogy a koraszülöttek ügye ne rekedjen meg az érintettek zárt burkában és minél többen tudjanak arról, hogy milyen kihívások közt kezdi életét társadalmunk jelentős hányada, valamint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ő szüleiknek, családjuknak és az őket nagybetűs életbe engedő egészségügyi dolgozóknak.

Ezért elindították a Lila nap című országos kampányukat, mellyel egy célt tűztek ki a szervezők: boruljon lilába az egész ország. A felhíváshoz rengeteg cég és intézmény csatlakozott. Így jelen állás szerint lila díszvilágítást kap Budapesten a Puskás Aréna, a MÜPA, a Millenáris, a BME Q épülete, a Duna Aréna és a TritonLife Magánkórház. Míg Győrben a Jedlik Ányos híd, a városháza és az Audi Aréna, Debrecenben a Víztorony és a Nagyerdei Stadion, a szentesi megyeháza, a miskolci városháza, a soproni Tűztorony, a gödöllői Királyi Kastély, a szombathelyi emlékmű, a nagykanizsai világító kockák, a siklósi vár és a Magyar Közútnak köszönhetően a komáromi Monostori híd. Rajtuk kívül számos óvoda, iskola, kisebb-nagyobb közösség is jelezte, hogy csatlakoznak a világnaphoz különböző aktivitásokkal.

Az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár Facebook-oldalán jelezte, hogy a Zichy-kastély is lila színbe "öltözik" 18 és 21 óra, amennyiben az időjárás is engedi.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában