Ukrán válság

2024.05.14. 08:26

A Soros-birodalom örököse a harctéri helyzetről folytatott megbeszéléseket Kijevben

811. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Forrás: X/Alex Soros

Lettország 10 millió euróval járul hozzá a lőszerbeszerzési kezdeményezéshez

Lettország 10 millió euróval (3,8 milliárd forint) járul hozzá ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében 800 ezer tüzérségi lövedéket terveznek beszerezni az Európai Unión kívüli országokból Ukrajna számára - közölte kedden Evika Silina lett miniszterelnök és védelmi minisztere, Andris Spruds. 

Hozzátették, hogy 

a balti ország júniusban nagyjából ezer drónt is átad a kijevi vezetésnek. 

Kijev hónapok óta tüzérségi lőszerek hiányára panaszkodik.

A Soros-birodalom örököse a harctéri helyzetről folytatott megbeszéléseket Kijevben

„Fantasztikus visszatérni Kijevbe” – írta közösségi oldalán Soros György fia. Alexander Soros több fotót is megosztott, bejegyzéséhez pedig azt írta, hogy 

informatív találkozókat és megbeszéléseket tartottak a harctéri helyzetről, az energiabiztonságról és az európai integrációról.

A Soros-örökös posztjai szerint találkozott többek között az elnöki hivatal vezetőjével, a miniszterelnök-helyettessel, az energiaügyi miniszterrel és a védelmi miniszterrel is – adta hírül a Magyar Nemzet.

Érdekes egybeesés, hogy éppen most érkezett Kijevbe Antony Blinken amerikai külügyminiszter is. Kétnapos látogatása során Blinken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is, illetve beszédet is mond az ország vezetői előtt.

Az ukrán hírszerzés főnöke szerint stabilizálódott a helyzet Harkiv megyében

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében stabilizálódott a harci helyzet, az ukrán erők visszaszorítják az ellenséget a területről, az északkeleti, Oroszországgal úgyszintén határos Szumi megyében pedig még nem észlelték az orosz hadsereg aktivizálódását – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy keddi tévéműsorban.

A hírszerző tiszt szavai szerint a harkivi régióban az orosz határ mentén zajló katonai művelet jelenleg is tart. 

Nem igaz viszont az, hogy az ellenség jelentős sikereket ért el

– szögezte le. A térségben kialakult helyzetet azonban meglehetősen feszültnek nevezte, amely „nagyon gyorsan változik”. „Tegnap estétől azonban véleményem szerint erőteljes tendencia mutatkozik a stabilizáció felé” – fogalmazott. Kiemelte, hogy az orosz erőket már sikerült megállítani azokon a vonalakon, ameddig előre tudtak nyomulni, az ukrán csapatok pedig kezdik onnan is visszaszorítani őket.

Ami Szumi megyét illeti, az oroszok tulajdonképpen már a kezdetektől terveztek egy hasonló műveletet ezen a területen. Jelenleg kis csoportokat állomásoztatnak a határ menti térségben az orosz oldalon, de a helyzet még nem tette lehetővé számukra, hogy aktív lépéseket tegyenek, és megkezdjék tervük végrehajtását

– fejtette ki.

Autóroncsoknál helyszínelnek ukrán rendőrök a Harkiv megyei Zolocsiv településen
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Budanov értékelése szerint az orosz hadsereg támadó erői a harkivi régióban nem elegendőek egy előrenyomuláshoz Ukrajna mélyébe. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az oroszok "még nem vetették be a harcba összes erejüket.

Olekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárának becslése szerint az orosz hadsereg mintegy 50 ezer katonát összpontosított a harkivi régió határán. Litvinenko az AFP-nek adott interjújában - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézet – megjegyezte, hogy szerinte a megye székhelye, Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv ellen jó eséllyel nem indít újból támadást Oroszország.

Az ukrán vezérkar a közösségi oldalakon közzétett közleményében biztosított afelől, hogy Harkiv megyében folyamatosan erődítmények és aknák telepítésén dolgoznak a térséget védő ukrán katonák túlélőképességének növelése érdekében. A vezérkar tájékoztatása szerint 2024-ben csak a harkivi régióban több tízezer aknát telepítettek.

Az ukrán főügyészség arról adott hírt, hogy az orosz erők a szomszédos Dnyipropetrovszk megyében lévő Nyikopol városát is tüzérségi tűz alá vették kedd reggel, a támadásban meghalt egy 45 éves férfi, egy másik helybeli lakos pedig repeszsérüléseket szenvedett.

Az ukrán elnök még két Patriot rendszert kért az Egyesült Államoktól

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott keddi kijevi megbeszélésén közölte, hogy két további Patriot légvédelmi rakétarendszerre van szükség a kelet-ukrajnai Harkiv és térsége védelméhez. 

Zelenszkij a megbeszélésen - amelynek az elején tett nyilatkozatok idején jelen volt és beszámolt műsorában a TSZN ukrán hírtelevízió - jelezte Blinkennek, hogy Ukrajnának a legnagyobb hiánya éppen a légvédelemben van és ez egyben a legnagyobb problémája. "Jelenleg tényleg szükségünk van két Patriotra Harkivnak és régiójának a védelmére, mert ott az embereket támadások érik, és nagyon aggódnak emiatt" - magyarázta az államfő. 

Blinken elismerte, hogy Ukrajna most "nehéz időket" él át, egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok segítsége "már úton van", további védelmi felszereléseket pedig később szállítanak. 

Az amerikai külügyminiszter kifejezte: bízik abban, hogy ez a segítség kulcsfontosságú lesz Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcában. 

Az amerikai külügyminiszter kedden érkezett Ukrajnába. Látogatása idején a tervek szerint találkozik Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en közzétett videoüzenetében 

cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ukrajna és Oroszország állítólag 2022 tavaszán majdnem megállapodott a harcok beszüntetéséről, és a folyamat - London befolyására - Kijev elutasítása miatt szakadt meg. 

"Ez az egyik legnépszerűbb hazugság, amit Oroszország és a vele szimpatizálók terjesztenek. Ha alaposan megnézzük a tényeket, ez az egész történet nem áll össze" - mondta. Rámutatott arra, hogy a Kreml folyamatosan ismétli azt a történetet, miszerint Ukrajna "elutasította a békét" Isztambulban, hogy a háborúért a felelősséget önmagáról, az agresszorról arra az országra hárítsa, amelyet megtámadott. 

Patriot föld-levegő rakétarendszert mutatnak be a Varsó-Ramom katonai repülőtéren 2023. április 20-án
Fotó: Pawel Supernak / Forrás: MTI/EPA/PAP

"Ez abszurd, ha Oroszország békét akart volna, eleve nem támadta volna meg Ukrajnát" - szögezte le Kuleba. Emlékeztetett arra, hogy a háború elején valóban voltak találkozók az ukrán és az orosz delegáció között, de a felek álláspontja "annyira eltérő volt, és Oroszország követelései annyira abszurdak voltak, hogy nem volt kilátás semmilyen valódi megállapodásra".

Az EU véglegesen jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásának kifizetéseit

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit - tájékoztatott az uniós tanács kedden. 

A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban. 

A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani. 

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját. 

"A tervnek köszönhetően Ukrajna teljesíti az úgynevezett Ukrajna-eszközből nyújtható támogatás előfeltételét, ezzel megkezdődhetnek a rendszeres kifizetések" - fogalmaztak. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekményekről szóló konferencián Hágában 2024. április 2-án
Fotó: Jeoren Jumelet / Forrás: MTI/EPA/ANP

Az Ukrajnának folyósítani tervezett kifizetéseket az EU az elfogadott reformok végrehajtásától, valamint a megvalósuló beruházásoktól függően folyósítja. Megjegyezték, a tervezett reformok és beruházások jelentős lehetősséggel rendelkeznek a gazdasági növekedés fokozása, a makrogazdasági stabilitás fenntartása, a költségvetési helyzet javítása és Ukrajna további uniós integrációjának támogatása szempontjából. 

Az Ukrajna-terv keretében nyújtott pénzügyi támogatás emellett azzal a feltétellel áll rendelkezésre, hogy Ukrajna továbbra is fenntartja és tiszteletben tartja a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását. 

A pénzügyi támogatás függ továbbá a jogállamiság megerősítésétől, az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásától, a közigazgatási reform megerősítésétől, valamint a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemtől. 

A keddi határozat lehetővé teszi az Európai Bizottság számára, hogy akár 1,89 milliárd euró összegű előfinanszírozást folyósítson Ukrajna számára mindaddig, amíg meg nem kezdődnek az Ukrajna-terv szerinti reform- és beruházási mutatók végrehajtásához kapcsolódó rendszeres kifizetések

 - tájékoztattak.
 

Az EU meghosszabbította az igazságügyi együttműködést segítő ukrajnai misszió megbízatását

Az Európai Unió Tanácsa 2027. május 31-ig meghosszabbította az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna) megbízatását, hogy megkönnyítse Oroszország Ukrajna elleni agressziója során elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását és büntetőeljárás alá vonását - közölte az uniós tanács kedden. 

Az EUAM Ukrajna stratégiai tanácsadást és képzést nyújt az ukrán igazságügyi hatóságoknak az Oroszország által elkövetett bűncselekmények elszámoltathatóságára, valamint gyakorlati támogatást nyújt a reformintézkedésekhez az uniós normákkal, valamint a jó kormányzás és az emberi jogok nemzetközi elveivel összhangban, többek között Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kötelezettségvállalásainak támogatása érdekében. 

A misszió anyagi támogatást nyújthat vagy felszerelést is adományozhat az ukrán hatóságoknak. Szoros együttműködést biztosít a Hágában működő Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, szintén hágai székhelyű uniós ügynökséggel (Eurojust), valamint az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását támogató tagállamokkal. 

Az EUAM Ukrajna polgári missziót 2014. július 22-én hozta létre az Európai Unió. Általános célja, hogy támogassa Ukrajnát a jogállamiságot erősítő, fenntartható, elszámoltatható és hatékony biztonsági szolgáltatások és az igazságszolgáltatás kiépítésében. 

Az EUAM Ukrajna kirendeltségekkel rendelkezik Kijevben, Lvivben és Odesszában. A harkivi és mariupoli kirendeltség jelenleg nem működik - jegyezték meg.
 

Támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt a dél-koreai elnök

Jun Szogjol dél-koreai elnök az Ukrajnának szánt szükséges támogatásról és a szoros együttműködésről biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt keddi telefonbeszélgetésük során - közölte a szöuli elnöki hivatal. 

"A dél-koreai kormány proaktívan vesz részt a globális közösség által Ukrajna békéjének visszaállításáért és a háború utáni helyreállításért tett törekvéseiben" 

- idézte Jun szavait az elnöki hivatal. 

"Fenntartjuk az ukrán nép számára szükséges támogatást és együttműködést" - tette hozzá a dél-koreai elnök. 

Szöul szerint a telefonbeszélgetést Zelenszkij kérésére szervezték meg. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ 
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás:  MTI/EPA

Az ukrán elnök mindemellett meghívta Junt a következő hónapban, Svájcban tartandó ukrán békecsúcsra. 

Az ukrajnai béke és szabadság támogatásának, valamint a háború befejezésének érdekében a két elnök megegyezett a nyílt kommunikáció fenntartásában - tette hozzá a hivatal.

Ukrajna 18 orosz drónt lőtt le

Az ukrán légvédelmi egységek május 14-én éjszaka lelőttek 18 orosz támadó drónt- közölte a légierő reggeli frissítésében. A drónokat a megszállt Krím-félszigetről indították útnak. 

Oroszország ma reggel ismét Harkivot támadta

Oroszország május 14-én, helyi idő szerint 6 óra 30 perckor UMPB D-30 bombákkal támadta meg Harkiv Kijevszkij önkormányzati kerületét, óriási károkat okozva a városban – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó. 

Ezreket evakuálnak

Hétfőn körülbelül 5700 embert evakuáltak Vovcsanszkból és környékéről, és további nagyjából 300 embert sürgettek a távozásra. Pontosan nem tudni, rajtuk kívül hány civil lehet még a városban.

Nyolcvannégy éves apját viszi karjában egy ukrán férfi a lakosság evakuálása során a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án
Fotó: George Ivancsenko / Forrás: MTI/EPA

Orosz urántilalom

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő importját. A tilalom körülbelül 90 napon belül kezdődik, bár a törvény lehetővé teszi, hogy az Energiaügyi Minisztérium ellátási aggályok esetén mentességet adjon 2028-ig.

Oroszország a világ vezető dúsított uránszállítója. A 93 amerikai atomerőműben felhasznált dúsított urán körülbelül 24%-a származik Oroszországból, az amerikai dúsítási kapacitás a szükségletek alig 30%-át fedezi.

12 zónában harcolnak

Vovcsanszkban és környékén jelenleg 12 zónában folynak harcok, amelyek átterjedtek a várostól nyugatra lévő Startsa településre is. Oroszország igyekszik széthúzni a frontvonalat kis csoportos támadásokkal, hogy az átcsoportosuló ukrán erők között rést találjon. Bár a Harkivtól 74 km-re lévő Vovcsanszk jelentős város a régióban, nincs különösebb katonai jelentősége, elfoglalása azonban komoly csapást jelentene az ukrán morálra.

A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án
Fotó: George Ivancsenko

Uniós ország csapatai indulhatnak Ukrajnába

Az észt kormány „komolyan" tárgyalja annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön Nyugat-Ukrajnába, hogy leváltsák az ukránokat. Folytatódik a világháborús készülődés Európában. Azok után, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azt vetette fel, hogy egész Európában vezessék be a kötelező katonai szolgálatot, most már vannak olyan uniós országok, amelyek saját csapataikat vezényelnék a háborús államba - számol be róla a Magyar Nemzet.

Észtország vezetése arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel lehetőséget adnának Kijevnek, hogy még több saját katonát küldjön a frontra – mondta a Breaking Defense-nek az észt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Ez a lépés még közelebb hozhatja a világháborút, hiszen az észt katonák Ukrajnába érkezése Oroszországot is válaszra késztetheti.

A cikk folytatása ITT olvasható.

Az amerikai külügyminiszter Kijevben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedd reggel váratlanul Kijevbe érkezett, útjának célja megnyugtatni az ukránokat az Egyesült Államok folyamatos támogatásáról, és újabb fegyverek szállításáról.

Blinken, akinek a 2022. februári orosz támadás kezdete óta ez a negyedik kijevi látogatása, éjszakai vonattal érkezett Lengyelországból az ukrán fővárosba, és a nap folyamán találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.   

Az előzetesen be nem jelentett látogatásra alig néhány héttel azután kerül sor, hogy az amerikai kongresszus megszavazta egy hatalmas, 61 milliárd dolláros csomag felszabadítását Ukrajna számára, amelyet az Egyesült Államokban a választási év közepén több hónapig belpolitikai kérdések tartottak fel.   

BLINKEN, Antony; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtóiroda képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda

Azóta az Egyesült Államok mintegy 1,4 milliárd dollár értékű katonai segélyt szabadított fel készleteiből, elsősorban Patriot és NASAMS légvédelmi rendszereket, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége van az oroszokkal való szembeszálláshoz, valamint tüzérségi lőszert.   

Látogatása során Blinken nemcsak Zelenszkij elnökkel, hanem Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytat, találkozik a civil társadalom tagjaival, és beszédet mond Ukrajna jövőjéről. A témák között szerepel egy kétoldalú védelmi megállapodás is, amelyet az USA még a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt szeretne megkötni.

Kanadai támogatás

A páncélozott járművek és a tüzérség területén számít újabb kanadai támogatásra Ukrajna - mondta napi videójában az ukrán elnök, miután telefonon beszélt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

Svéd fegyverek

Újabb svéd védelmi csomag átadásáról egyeztetett az ukrán elnök és a svéd kormányfő. Volodimir Zelenszkij beszámolója szerint külön kitértek a fegyvergyártás finanszírozására, azon belül is a leendő közös projektekre.
Szintén téma volt a fegyvergyártás a luxemburgi miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során - mondta az ukrán elnök.

Folyamatos ellentámadások

"Harkiv régióban az ellentámadásaink folyamatosan zajlanak, ezt a területet meg is erősítettük, különösen Vovcsanszkban és általában a határvidékeken. Mihajlo Drapatyi dandártábornok a helyszínen irányítja a műveleteket, és el van látva a szükséges hadianyagokkal és erőkkel. Egyre több eredményt érünk el. Hálás vagyok minden harcosunknak, akik szigorúan követik a parancsokat, kitartanak a helyükön és mindent megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Ugyanakkor megértjük az ellenség akcióit és az erőink eltérítésére irányuló tervüket" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 5480 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5335 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában