Adomány

2023.11.23. 19:56

Komárom-Esztergom a legadakozóbb vidéki vármegye

Országszerte 153 településen, 356 áruház adománygyűjtő eseményén 324 ezer kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze a felajánlásoknak köszönhetően. A vidéki vármegyék közül az lista élén vármegyénk szerepel.

Kemma.hu

Forrás: www.elelmiszerbank.hu

Fotó: www.elelmiszerbank.hu

Rekordközeli eredménnyel zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciója a hétvégén – adta hírül az MTI.

A tavalyi visszaesés után 42 százalékkal több felajánlás érkezett ebben az évben, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilogrammos rekordot.

A növekedés annak is köszönhető, hogy idén a tavalyinál harminccal több áruházban fogadták a felajánlásokat, valamint, hogy a hagyományosan nagy mennyiségben érkező liszt és cukor adományokat ezúttal nem nehezítette mennyiségi korlát. Az emelkedés legfontosabb oka mégis egyértelműen a lakosság fokozódó adakozási kedve volt, közülük is a fiatalok, valamint a nyugdíjas korosztály bizonyult leginkább szolidárisnak.

A közleményen hangsúlyozzák, hogy a felajánlásokból az élelmiszerbank 6500 önkéntes segítségével 68 ezer élelmiszercsomagot állít össze és juttat el a rászorulókhoz.

A legtöbb adomány ebben az esztendőben is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, hiszen ebben a térségben található a legtöbb áruház. A rangsorban Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következnek. A felajánlások között a legnépszerűbb a liszt volt 20%-kal, ám cukorból, tésztából és rizsből is több tízezer kilogramm érkezett. Mindeközben a tartós tej, a konzervek és a bébiételek mennyisége csökkent.

Azt írták, hogy a támogatók biztosak lehetnek benne, adományaikkal a helyben élőket segítik, ugyanis az összegyűjtött élelmiszereket az élelmiszerbank az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, valamint a leghidegebb januári hetekben. Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok, továbbá az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból.

Az adománygyűjtés online felületeken is tovább folytatódik – hangsúlyozzák a tájékoztatóban. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Honlapjukon 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat lehet vásárolni a rászoruló családok részére. A Tesco emellett áruházaiban a hétvégén összegyűjtött élelmiszerek értékének 20 százalékát ajánlja fel pénzadomány formájában, ezzel hozzájárulva az élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához.

A hétvégi akcióból összeállított 68 ezer élelmiszercsomag mellett az egyesület az év utolsó két hónapjában 500 ezer adománycsomagot szeretne nélkülözőkhöz juttatni, amelyet elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani.

A napi szintű élelmiszermentéshez is várják az önkéntesek jelentkezését, továbbá a magánszemélyek és a vállalatok támogatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában