Brigetio

2023.11.09. 19:12

Gyertyafényben, római szellemekkel fedezték fel a múzeumot a látogatók

Gyertyafényes tárlatvezetésre várták az érdeklődőket a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba. A látogatókat „szellemek” vezették végig a kiállításokon.

Körtvélyfáy Dina

A múzeum munkatársai szellemekként tartottak előadást a műtárgyakról, így Számadó Emese igazgató is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló B.

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, csaknem százan érdeklődtek az izgalmasnak ígérkező program iránt, amelynek során a múzeum munkatársai szellemekként tartottak előadást a műtárgyakról. A résztvevők egy-egy szem fekete babot is kaptak, hiszen az Ovidius római kori költő szerint véd a gonosz szellemektől. A tárlaton egyébként Ovidius képmását is meg lehetett tekinteni, amely az egyetlen, ókorban készült Ovidius-ábrázolás, amely fennmaradt. 

Számadó Emese arról is beszélt, a ma ismert halloween kelta és római hagyományokból összegyúrt ünnep. A népszerű halloweeni játék, miszerint a játékosok a szájukkal halásszák ki az almákat a vízből, Pomona ünnepéből származik, aki a kertek, gyümölcsösök istennője volt. A rómaiak egyébként úgy tartották, évente háromszor járnak vissza a lelkek az alvilágból. Az, hogy jó, vagy ártó, gonosz szellemként tértek vissza, attól függött, hogy az élők mennyire ápolták a hagyományokat, bemutatták-e az étel- és italáldozatokat. Számadó Emese hozzátette, a rendezvénnyel arra szerették volna felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy méltóképp ápoljuk halottaink emlékét. 
A tárlatvezetés második felében Pribéri Jankovich István építész, tengeri vitorlázó, tengerfestő életéről szóló kiállítást tekintették meg. Jankovich a negyvenes éveiben súlyos autóbalesetet szenvedett, amely miatt rövid időre a klinikai halál állapotába került. Jankovich azt mondta, ebben az időszakban látta az előző nyolc életét. Ezek történetét is felidézték a múzeum munkatársai a látogatók számára. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretében több programot is szerveztek az elmúlt időszakban a múzeumban. Legutóbb például Ábrahám Tamás történész vetített képes előadásában a helyi sörtörténelemről számolt be az érdeklődőknek. 

Nemsokára újabb, nagyszabású időszaki tárlattal is készülnek a komáromi múzeum munkatársai. November 24-én új kiállítás nyílik a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban, amely a Komárom újjáépítése Trianon után címet viseli majd. 

Temetői séta
Szintén a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretében a két világháború között a város életében jelentős szerepet betöltő komáromiakról tudhattak meg többet az érdeklődők nemrégiben a komáromi temetőben. A sétán részt vevők Tóth Zsigmond, Asztalos Béla, Szabó Kálmán, Fiedler János, Sulacsik Lajos, Szurmay Antal, Sári Imre, Csukás István, Veér András, Pongrácz Miklós, Pákh János, Surányi Ferenc, Keresztes Gyula, dr. Jakuss Benő, Fadgyas Aladár, Sircz János, Papp Gábor és Komáromi Kálmán sírjait is megtekinthették. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában