Régiségvásár

2023.11.19. 14:40

Futballereklyék, plecsnik is keresték új gazdáikat az esztergomi piacon +fotók

Igazi gyöngyszemek bukkantak fel legutóbb az esztergomi régiségvásáron és a növekvő érdeklődés miatt a piac mellett már a Simor János utcán is alkudozhattunk a kincsekért. A világháborús relikviák, régi pénzérmék iránt továbbra is nagy a kereslet.

Walczer Patrik

Diótörő figurák is megbújtak a használati tárgyak, kerámiák és könyvek mellett

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Összesen négy van belőle és darabja 200 forint – nyújtotta át az érdeklődőnek az egyik árus az FC Germania Rockingen nevű német alakulat emblémájával ellátott kis poharakat. Nemcsak az említett vásárló, de mások is rácsodálkoztak a csapat neve hallatán, hiszen a német futballnak van pár zászlóshajója, de ritka, hogy egy amatőr szintű gárda „ereklyéje” bukkanjon fel a Duna-parti városban.

Persze poharakból igen változatos a felhozatal, ahogy kerámiákból, dísztárgyakból is. Az egyik asztalon megbújt egy Poli Timisoara feliratú váza, mely a (román) labdarúgás szerelmeseinek számíthat igazán értékesnek. Persze kinek mi a fontos, a régiségvásár pont azért népszerű, mert aki használt csaptelepet, szerszámot, megkopott könyvet keres, az bizony sosem tér haza üres kézzel.

Temesvári fociereklyét is meg lehetett vásárolni
Fotó: W. P. / Forrás:  24 Óra

– Ez mennyi? – szegezte a kérdést az egyik árusnak egy középkorú férfi, miközben rámutatott egy porcelántárgyra.

– Az egy tízes! – vágta rá egzaktul az eladó, aki egy kissé lelombozta az érdeklődőt, mivel a férfi alacsonyabb összegre számított. Persze alkudozni ér, de nem minden esetben jutnak a felek közös nevezőre.

Vitathatatlan, hogy a vásári forgatagon is érződött, hogy közeleg a szent ünnep, itt-ott már megjelentek a karácsonyi díszek. Volt, aki száz forintot kért darabjáért, a földre helyezett cipős dobozból egyébként ki lehetett gyermekbarát példányokat is fogni. Utóbbiak nem törnek össze akkor sem, ha a kicsik az ünnepek alatt a fákat rángatva próbálják magukra vonni a rokonság figyelmét.

Igényesen kifaragott alkotások is gazdára vártak
Fotó: W. P. / Forrás:  24 Óra

– Ha sok pénzem lenne, annyi festményt vennék, hogy ellepnék a szobám falait – súgta oda egy férfi, miközben azt próbáltam kideríteni, hogy az egyik alkotáson Velence látható-e. Ám ha a művészi képeket nem is, azért a vaskeresztes, vagy vörös csillagos kitüntetéseket bizony könnyebben felismeri az ember. Persze, ha kézbe veszünk egy plecsnit, elengedhetetlen, hogy az árusok egy kis történelmi áttekintőt is nyújtsanak számunkra.

A standok között járva egy régi zárszerkezetre és rozsdás kulcscsomóra is felfigyeltem. Mennyi, általam hulladéknak vélt tárgy hever otthon, melyért mások néhány ezer forintnyi összeget sem sajnálnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában