Restaurálás

2023.11.07. 20:00

A kommunizmus legsötétebb időszakában született freskókat mentenek meg Bakonysárkányon +fotók

Hetven évvel ezelőtt készült freskókat restaurálnak a bakonysárkányi templomban.

Szalai Nikolett

Ősz Ferenc és Magyaros László köszöntötték a családot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Szent István király római katolikus templomba lépve csodálatos látvány tárul a szemünk elé. Falai a magyar szentek csodatételeit őrzik. Jeges Ernő festőművész 1945-től több vidéki plébániatemplomban festett falképeket, egyebek mellett a bakonyaljai településen is. 

– 1952-ben és 1953-ban, valójában a kommunizmus egyik legsötétebb éveiben készültek el a freskók az itt élő emberek adományaiból. Segítségüknek köszönhetően Jeges Ernő festette ki a templomot – emelte ki Magyaros László plébános. 

Freskórestaurálás a bakonysárkányi templomban
A templomon belül mintegy kétméteres magasságban restaurálják Jeges Ernő freskóit 
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

A szentélyen belül nagyjából kétméteres magasságban sikerül rekonstruálni a freskók alját, illetve restaurálni, konzerválni a falképeket. 
– A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertünk kétmillió forintot, amely mellé szükség volt ötven százalék önrészre, tehát az egyházközség szintén kétmillió forinttal járul hozzá a jelenlegi felújítási fázishoz. Szeretnénk, hogyha a főoltár is megszépülne, ehhez még nem áll rendelkezésünkre minden forrás, de reméljük, hogy ez is összejön, ehhez várjuk még a kedves híveknek, embereknek a segítségét, támogatását – tette hozzá Magyaros László. 

Az „időutazáson” a Fekete István Általános Iskola tanulói is részt vettek. 
– Nagyon fontos ez a templom a bakonysárkányi embereknek, akik itt keresztelkednek, itt élik a hitéletüket, illetve az általános iskolásokat közös ünnepségeinken is próbáljuk ide becsábítani. Gondolok itt az adventi időszakra. Már évek óta tradicionálisan a templomban tartjuk a karácsonyváró ünnepségünket, és azok az emberek, helyi lakosok, akik egyébként nem templomba járók, rá tudnak csodálkozni erre a gyönyörű templomfestésre – hangsúlyozta Ősz Ferenc, Bakonysárkány polgármestere. 

Freskórestaurálás a bakonysárkányi templomban
A diákok is ámulva nézték a falképeket
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

A festőművész fia, Jeges András családjával látogatott el a településre, hogy újra megcsodálja édesapja alkotását. A polgármester köszöntötte a vendégeket, és a község nevében egy emlékplakettet adott ajándékba. 
– Gyermekkoromban egy nyarat töltöttem Bakonysárkányon, ami csodálatos volt. Vannak emlékeim arról az időszakról, például, hogy a plébános kerékpárján tanultam meg biciklizni. Azóta egyszer jártam már itt, akkor már volt fényképezőgépem, amivel színes képeket tudtam készíteni, amelyeket most a restaurálásnál fel tudtak használni – árulta el Jeges András. 
Az eseményen Gyarmati András festőrestaurátor szakmai tájékoztatót adott az éppen zajló munkálatokról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában