Közel a negatív rekord

2023.10.14. 19:55

Videó: száraz lábbal keltünk át Esztergomban a patakká zsugorodott Kis-Dunán +fotók

Száraz lábbal keltünk át Esztergomban a Kis-Dunán, ugyanis a folyó egy rövid szakaszon kisebb patakká szűkült össze, így a köveken egyensúlyozva juthatunk át egyik partról a másikra. A vízállás, bár közelít a nulla centiméterhez, a negatív rekordtól egyelőre még elmarad.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

2018 októberében sosem látott szinteket mértek a vízügyi szakemberek a Dunán: Esztergomban 21 centiméter, Komáromnál pedig 12 centiméter lett a valaha feljegyzett eddigi legalacsonyabb vízállás. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen kiszáradt a folyómeder. Simon Szilvia: Geohidrológia, mérések a hidrogeológiában című egyetemi oktatási segédanyagában olvasható, hogy a vízmérce nulla pontját a Duna esetében az 1834. évi kisvízszint magasság határozta meg. A negatív előjeles értékek pedig azt jelentették, hogy 2018-ban a két városban hány centiméterrel mértek kevesebbet az 1834-es nullás szinthez képest.

Mivel a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő területén is igen kevés csapadék hullott az elmúlt időszakban, így folyamatos, lassú apadás figyelhető meg a vármegyei szakaszon is. Esztergomban, a Nagy Duna sétányon haladva láthatjuk, hogy hosszú zátonyok jöttek létre, a parti sáv is igencsak kiszélesedett. Persze van, hogy néhány napon belül 1-2 centimétert változik, „emelkedik” a vízszint, de ebből a laikusok semmit sem vesznek észre.

Ellenben sokaknak feltűnt a közelmúltban, hogy Esztergomban a Kis-Duna a Szent Erzsébet híd mellett egy jó tíz-tizenöt méteres szakaszon patak méretűvé zsugorodott, sőt egy kis hajó is megfeneklett ott. A folyón való átkelés lehetősége megmozgatja az emberek fantáziáját és mi is megpróbáltunk átkelni a köveken, melyeket az átjutás megkönnyítése érdekében szándékosan rendeztek egy vonalba. 

Érdemes vízálló lábbelit húzni a mutatványhoz, – mivel egy rossz mozdulat esetén a bokáig éri vízben kötünk ki – ugyanis a kövek elmozdulhatnak, illetve csúszósak is lehetnek. Egyébként átkelésünk után azt is megnéztük, mi mindent rejt a száraz mederszakasz és rádöbbentünk: amíg a folyó szintje magasabb, addig nem is sejtjük, hogy a rengeteg üvegdarab mellett fémhulladék, hiányos flexkorong, de törött tányér és építési hulladék is lapul bőven az iszapban.

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint október 13-án este 20 órakor Esztergomnál 22 centimétert, míg Komáromnál 37 centimétert mértek. Az előrejelzésből megtudhatjuk, hogy számottevő változásra egyelőre nem kell számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában