Koszorúzás

2023.10.08. 13:40

„Legyen zászlónk a cselekvő erény!” - az aradi vértanúkra emlékeztek Oroszlányban +fotók

Koszorúzással egybekötött megemlékezésen tisztelgett Oroszlány az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtisztek emléke előtt, a Munkás Szent József római katolikus templom melletti obeliszknél pénteken.

Kemma.hu

Koszorúzással emlékeztek Oroszlányban az aradi vértanúkra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár közös eseménye a Himnusz közös éneklésével kezdődött. A szomorú sorsú mártírok emlékművénél, ott, ahol tiszteletükre az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. jelképesen 13 tiszafát ültetett.

Először Rajnai Gábor alpolgármester mondta el gondolatait. Szerinte Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk. Kiemelte beszédében azt is, hogy a történelem nagy alakjai tanítanak, és a széttöredező magyar valóságban addig kell egymás felé nyújtani a kezünket, míg átér ideológiai vagy gazdasági törésvonalak szakadéka felett. Rajnai Gábor az orosz író, Tolsztoj szavaival zárta beszédét: „Fogjunk össze mind, akik szeretjük a jót, és legyen zászlónk a cselekvő erény!”

Őt Váczi Márk történész követte, aki történelmi visszatekintésében október 6.-ról, mint történelmünk egyik legtragikusabb eseményének napjáról emlékezett. Úgy fogalmazott, hogy ezen a szörnyű napon lelte halálát az aradi vár udvarán az a tizenhárom honvédtiszt – egy altábornagy, tizenegy vezérőrnagy és egy ezredes –, akik félretéve minden ellentétet, síkra szálltak a magyar szabadság megvédelmezéséért. 

– Ők elérték, hogy személyükben szimbolikusan egyesítették a nemzetet vagyoni helyzettől, társadalmi állástól, rangtól, származástól és vallási hovatartozástól függetlenül. Az igazak emléke legyen áldott! – mondta Váczi Márk.

Ezt követően Horváth Sándor verses-zenés összeállítása következett: a Republic együttes dalával és egy-egy Ady Endre és Tompa Mihály verssel érkezett. A rendezvény végén az önkormányzat, politikai pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, mécseseit az obeliszk talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában