1849. október 6.

2023.10.06. 17:55

Kegyeleti futással, koszorúzással emlékeztek Esztergomban a kivégzett honvédtisztekre +fotók

Október 6-án, pénteken Esztergomban a több évtizedes hagyományokkal bíró Kegyeleti Stafétafutással, majd a város központjában, az Aradi vértanúk terén műsorral, beszéddel és koszorúzással emlékeztek meg az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtisztekről. Dr. Négyesi Lajos úgy fogalmazott: a Habsburgok birodalomban gondolkodtak.

Walczer Patrik

A tizenhárom, Aradon kivégzett honvédtisztnek állított emléket a műsor

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az önkormányzat által szervezett városi megemlékezésen a Himnusz eléneklését követően a Prímási Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda diákjai adtak elő műsort, akik felidézték az 1848-49 forradalom és szabadságharc utolsó hónapjait. Kiemelték továbbá, hogy Petőfi Sándor az utolsó percig sem adta fel a reményt, a legkilátástalanabb helyzetben sem szűnt meg költeményeivel bizakodást önteni a honvédekbe és a nemzetbe. Elhangzott, hogy 1949. október 6-án tizenhárom honvédtisztet végeztek ki Aradon – ugyanazon a napon gróf Batthyány Lajost miniszterelnök golyó általi halált halt –, akik bármely nép fiai voltak, mind a magyar ügyért adták életüket.

Dr. Négyesi Lajos ezredes, esztergomi hadtörténész megemlékező beszédében kitért arra, hogy 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánították október 6-át. Ismertette a méltatlan kivégzés körülményeit, majd úgy fogalmazott: a tizenhárom tábornok élete végéig ragaszkodott ahhoz, hogy ők nem tettek mást, minthogy V. Ferdinánd magyar királynak tett esküjükhöz híven védték az országot. Ezért ők a Magyar Királyság áldozatai. Ez pedig még jobban kiemeli azt a borzalmas törvénysértést és törvénytiprást, amit Ferenc József császár parancsára Haynau tábornok Aradon elkövetett. Dr. Négyesi Lajos szerint nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a Habsburg császárok bármennyi jót is tettek Magyarországgal, ők birodalomban gondolkodtak és a birodalmi érdekek mindig megelőzték a Magyar Királyság érdekeit.

A beszéd után következett a koszorúzás: először Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője hajtott fejet az emlékműnél, majd elhelyezték többek között az Esztergomi Járási Hivatal, a városi önkormányzat, a helyi iskolák és intézmények virágait is. A megemlékezés végén hirdették ki a XXXIV. Kegyeleti Stafétafutás eredményét, az okleveleket Hernádi Ádám polgármester adta át. A lányoknál a Dobó Katalin Gimnázium, a fiúknál pedig az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium érdemelte ki a győztesnek járó trófeákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában