A Tófarok kincsei

2023.10.25. 11:30

Így fog kinézni a vízi tanösvény az Öreg-tónál +térkép

A tervek már készülnek. Tájépítészek álmodják meg az új vízi tanösvényt.

Goletz-DeáK Viktória

Megújulhat Tatán az Öreg-tó tófarok része: egy új vizitanösvényt terveznek a területe. Dr. Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója elmondta, hogy a Tófarok egy részét alakítanák át úgy, hogy a vizes élőhely egy részét meghagynák érintetlenül a természetnek és az élővilágnak. A másik részét pedig a látogatóknak tennék elérhetővé. 

Jelenleg a rehabilitációhoz szükséges tanulmányok, tervek készülnek a területről. Az elképzelés az, hogy egy lagúnát alakítanának ki, ahol csónakkal, kenuval lehet közlekedni és közvetlen közelről meg lehet figyelni az élővilágot. De a konkrét kivitelezés csak a tanulmányok, vizsgálatok elkészülése után kezdődhetnek el

– szögezte le a szakember, aki hozzátette: a Tófarok rehabilitációjánát a lehető legkisebb beavatkozással szeretnék megvalósítani, a meglévő fák túlnyomó többségének megtartásával. Jelenleg tájépítész hallgatók és tanáraik dolgoznak több lehetséges terven, melyeket szeretnének felhasználni a végső tervek elkészítéséhez.

Egyébként a város azt szeretné, ha a vízitanösvény elkészülhetne 2025 novemberére, a Vadlúd Sokadalomra, amikor Tatán fogják tartani a Ramsari Városok polgármestereinek, delegációinak nemzetközi szakmai találkozóját. Bár abban az időszakban pont nincsen víz alatt a terület, vagyis csónakkal nem lehet bejárni. Így csak a gyalogösvényeken lehetne megmutatni a konferenciára érkező szakembereknek a tanösvényt. 

A vízi sportok szerelmesei is nagyon őrülnének a vízi tanösvény kialakításának. Seper Árpád, az Old Lake Sup vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy rendszeresen szerveznek túrát a tófarokhoz. Véleménye szerint csodálatos lenne, ha megnyitnák és hajózhatóvá tennék az Által-ér melletti területet, megmutatva a tó eddig rejtett szépségeit is. 

Forrás: beküldött

 

Forrás: beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában