Kopjafák

2023.10.06. 18:18

Főhajtás Tatabányán: „Van egy ország, amely a miénk. Ebben nagy szerepe volt a vértanúknak” +fotók

Tatabányán Cs. Kiss Ernő népi iparművész által készített kopjafáknál emlékeztek meg hagyományosan az 1848/49-es szabadságharc hőseire, az aradi vértanúkra.

Kemma.hu

A Cs. Kiss Ernő által készített kopjafáknál emlékeztek meg Tatabányán az aradi vértanúkra

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

A világosi fegyverletétel után a megtorlás napja, Haynau bosszúhadjáratának csúcspontja volt október 6-a. Pesten golyó által kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ugyanezen a napon Aradon a kivégzőosztag elé, illetve bitófa alá került a szabadságharc tizenhárom tisztje. Ők nemzetünk mártírjai. Rajtuk kívül még vagy százhúsz embert végeztek ki Aradon, ezerkétszázan börtönbe kerültek, több ezren emigráltak, s félszázezer honvédet soroztak be a császári  hadseregbe – hangzott el a tatabányai ünnepségen. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: a mártírok egy jobb világot szerettek volna örökül hagyni. Az emlékezés maradt az utókorra, amelynek lehet olyan aspektusa, amikor térben és időben helyezzük el a hősöket, akik életükkel példát mutattak. 

Bencsik János országgyűlési képviselő a Magyarország című dal után a hazaszeretetről szólt, amelynek lényege a tisztelet, a feltétlen bizalom és hűség. 

Van egy ország, amely a miénk. Ebben nagy szerepe volt az aradi vértanúknak, akik függetlenül attól, hogy milyen nyelven szólaltak meg elsőként, s szólította meg őket édesanyjuk, egy ügyért harcoltak, és haltak meg

– hangsúlyozta. 

Bányoczky Nóra és P. Petőcz András színművész Költő visszatér című dala után a kopjafák felett védnökséget vállalt újvárosi kulturális és oktatási intézmények, valamint civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, majd a város és a térség vezetői.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában