Együttműködés

2024.05.02. 16:03

Szijjártó: Magyarország kiváló példa a józan észre alapozott gazdasági sikerekre (videó)

A nyugati és keleti vállalatok magyarországi együttműködése jó példa arra, hogy a világ gazdasági vezetői még nem vesztették el a józan eszüket, és az ideologikus megközelítések nem írták felül teljesen a racionalitás szempontjait – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban 2024. április 2-án

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsának ülése előtt arról számolt be, hogy a jövő történelemkönyveiben a mostani évek a veszélyek koraként lesznek említve, ugyanis a világ ma súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek egyben a gazdaságra is negatív kihatással vannak.

Ezért aggodalmát fejezte ki bizonyos, alapvetően liberális politikusi reakciók kapcsán, amelyek alapján a világ ismételt blokkosodásának hosszú távú kockázatával kell számolni, márpedig szavai szerint ezen Magyarország mindig rajtavesztett.

Mi amellett érvelünk, hogy egy más típusú választ adjunk a mostani kihívásokra, s a következő időszak a világban a blokkokra szakadás helyett az összeköttetésekről szóljon. És azt szeretnénk, ha kitörölnénk a nemzetközi politikai szótárakból azokat a kifejezéseket, mint a decoupling vagy a de-risking, amelyek kulturáltnak tűnő kifejezései annak, hogy válasszuk szét egymástól a keleti és a nyugati gazdaságokat

– mondta.

„Mi azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet-nyugati együttműködést, és azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el azt, hogy egy egységes, tisztességes világkereskedelmi és világgazdasági rendszer működjön a következő időszakban” – tette hozzá.

Szijjártó Péter igen fontosnak nevezte, hogy az ideológiák és a dogmatikus megközelítések ne írják felül a józan észre, a racionalitásra alapuló megközelítést, minthogy ennek nyomán a világ egészen biztosan rosszabb, kevésbé biztonságos helyzetbe kerülne.

„Az, hogy a remény nem veszett el teljesen, az abból látszik, hogy a világ gazdasági vezetői, a gazdasági életben tevékenykedő vezetők azért nem vesztették el teljesen a józan eszüket” – vélekedett.

Erre pedig Magyarországot hozta fel kiváló példaként, megjegyezve, hogy hazánkban mindhárom nagy német autógyártó jelen van, s ezzel párhuzamosan a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is.

Rámutatott, hogy a nyugati vállalatok elektromobilitási stratégiájukban alapvetően számolnak a keleti beszállítókkal, és ezen szereplők között a lehető legszorosabb az együttműködés Magyarországon.

Illetve példaként említette a paksi bővítést is, amely beruházáson az orosz fővállalkozó mellett német, amerikai, francia alvállalkozók dolgoznak.

A miniszter ezután üdvözölte, hogy az OECD vezetői, akiknek a megválasztását a kormány is támogatta, megőrizték még a józan eszüket, és nem engedték, hogy átpolitizálódjon a szervezet működése.

„Ezért Magyarország támogatja az OECD erősödését, minél nagyobb az OECD, annál erősebb. Ezért az OECD bővítési stratégiáját is támogatjuk, és örülünk annak, hogy olyan új, nagy gazdasággal rendelkező országok, mint Indonézia és Thaiföld is kifejezték csatlakozási szándékukat” – közölte.

„A lényeg tehát, hogy a világ gazdasági vezetői, úgy tűnik, azt a reményt adják nekünk, hogy azért még nem vesztették el teljesen a józan eszüket, és van remény arra, hogy a józan észre, racionalitásra alapuló politika felülkerekedjen az ideológiákra és dogmatikus megközelítésre alapuló politikák fölött” – összegzett.

Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

A józan észnek felül kell kerekednie a politikai ideológiákon, ami szerencsére az üzleti életben még mindig lehetséges és erre Magyarország kiváló példa több szempontból is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsülésén azt hangsúlyozta, hogy az emberiség napjainkban súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, és így fennáll a kockázata a világ ismételt blokkosodásának is.

Kiemelte, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban rendkívül rossz tapasztalatai vannak, ezért abban érdekelt, hogy a következő időszakot inkább az összeköttetések határozzák meg a tömbösödés helyett.

„Szeretném, ha törölhetnénk a politikai szótárunkból az olyan kifejezéseket, mint a 'szétválasztás' és a 'kockázatmentesítés', és azt szeretném, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet-nyugati együttműködést és az egységes és tisztességes világgazdasági-világkereskedelmi rendszert” – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

a józan észnek és a racionalitásnak felül kell kerekednie a dogmatikus és ideologikus megközelítéseken.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy a világ üzleti vezetői továbbra sem veszítették el a józan eszüket, és ezáltal még mindig lehetséges a visszatérés a tisztességes globális gazdasági együttműködéshez.

Úgy vélte, hogy Magyarország kiváló példa ebből a szempontból, mert a három nagy német autógyártó mellett a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is jelen van már, és rendkívül szoros közöttük az együttműködés, az ellátási lánc gyakorlatilag nullára csökkent.

Példaként említette a paksi atomerőmű bővítését is, ahol az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német és francia cégek is dolgoznak a helyszínen.

„Ez számomra azt jelenti, hogy a politikai nyilatkozatokkal szemben a valóságban és a hétköznapi üzleti életben továbbra is lehetséges a tiszteletre és bizalomra épülő globális együttműködés” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nagyon jó hír.

A miniszter végezetül üdvözölte, hogy az OECD az egyik utolsó olyan nemzetközi szervezet, amely még mindig a józanságot képviseli.

Aláhúzta: 

a főtitkár nem hagyta, hogy az OECD működését túlpolitizálják, és remélhetőleg a jövőben is ellen tud tartani az erre irányuló erőfeszítéseknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában