Beruházás

2023.10.11. 17:30

Évente csaknem 300 család energiafogyasztását fedezik az oroszlányi erőmű napelemei +fotók

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zöld Generáció Kft. Oroszlány külterületén, a Vértesi Erőmű által rekultivált zagyterén 15 különálló, egyenként 498 kilowatt teljesítményű naperőművet épített fel az elmúlt hónapokban. A munka elkészültével ünnepélyes átadóra hívták a sajtó munkatársait szerdán.

Wágner Zsanett

MVM Napelempark átadó a bokodi erőműnél

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az Oroszlányi Erőmű területén tartott tájékoztatón Dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a korábbi célkitűzésekről elmondta, hogy a kormány elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket. Hozzátette, hogy 2030-ra 6 ezer megawattnyi energiafelhasználással és 200 ezer háztartási méretű kiserőművel számoltak, ami már most jól látható, hogy a céldátumnál jóval korábban teljesül.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy szeptemberig nagyobb léptékben bővült a napenergia kapacitás, mint eddig bármikor. – Júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása felülmúlta a 3 ezer megawattot, júliusban viszont már átlépte az 5 ezret – mondta a tájékoztatón Dr. Koncz Zsófia. Mint hangsúlyozta, a napelemes bővülésnek és a Paksi Atomerőműnek köszönhetően hazánk egyre gyakrabban képes a villamosenergia felhasználását akár több órán át teljes egészében fedezni, természetesen ha süt a nap és elképzelhető a külföldi export is. Hozzátette: a klímapolitika célokban és a gazdaság növekedése iránt elkötelezett a kormány a jövőben is. Bevezetik a 75 milliárd forintos Napenergia plusz programot, ami a napenergia tárolásának kiépítését irányozza meg a háztartásokban.

– Örömünnep a mai – vette át a szót Dr. Kiss Csaba, az MVM termelési vezérigazgató-helyettese. Elmondta, az egységek 720 megawattóra villamosenergiát termelnek, így évente 300 család energiafogyasztását fedezik.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő személyes hozzászólással kezdett. Emlékszik még az oroszlányi hőerőmű épülése előtti időszakra. Arra, amikor már a termelés elindult, de arra is, amikor ipari-és energetikai központtá vált a térségben. – Példaértékű a telephely energetikai célú újrahasznosítása és a korábbi ipar okozta tájsebek rehabilitációja –  köszönte meg az MVM-es partnereknek, a vezetésnek hogy mára átvágható az a nemzeti színű szalag, amely a szénipar megszüntetése után egy új korszak kezdetét jelenti az energiafelhasználásban és a telephelyen.

A projekt számokban
Az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épített 6,7 milliárd forintos beruházással 2021 és 2023 között. Az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen létesítették. A projekt keretében további 5 létesült Pécsen, egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn. Az erőművek tervezett élettartama 25 év. A létesítmények évente több mint 8 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában