Élőhelyvédelem

2023.10.09. 10:08

Illegális kalyibákat bontanak el a Duna egyik neszmélyi mellékágán +fotók

Kunyhót, tűzrakóhelyet építettek, illetve zöldségeskertet telepítettek a stéghez vezető partszakaszra.

Kemma.hu

A Natura 2000 élőhelyvédelmi területen több illegális építmény jelent meg, ezért a vízparton a napokban közös bejárást tartottak a neszmély-dunamocsi mellékág Felső-szigeti úszóműveinél a vízügyi szakemberek, a megyei horgászok, az illetékes nemzeti park és a komáromi vízrendészet munkatársai.

Schmidt-Kovács Bence, a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) szakmai igazgatója elmondta: a terület állami kezelésben van, a vízügyi igazgatóság ad ki engedélyeket úszóművek, azaz közismertebb nevén stégek létesítésére. 

Néhányan a stéghez vezető partszakaszt is használni kezdték, kunyhót, tűzrakóhelyet építettek, illetve zöldségeskertet telepítettek és tájidegen dísznövényeket ültettek
Forrás: Beküldött/KEMHESZ

– A Natura 2000-besorolás célja, hogy az itt élő fajok és a meghatározott élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetét megőrizzék. A vízpartot, a természetvédelmi környezetet eredeti állapotában kell megőrizni, azt senki nem sajátíthatja ki – tette hozzá az igazgató.

A bejárás során vizsgálták a vízfelület jogszerű használatát, valamint az úszómű mögötti, szigeti területekre is kiterjedő engedély nélküli területhasználatot. Az úszóművekhez köthetően négy helyen bukkantak illegális területhasználat nyomaira a Felső-szigeten, és két egyéb, nem stéghez köthető illegális létesítményt is találtak a vizsgált szakaszon.

Több mindent is vizsgáltak a szakemberek Forrás: Beküldött/KEMHESZ

Az Éduvizig illetékes osztályai felszólították a stégek bérlőit az illegális területhasználat megszüntetésére, illetve ahol nem beazonosítható, hogy kihez köthető az engedély nélküli létesítmény, abban az esetben az érintett szakaszmérnökség intézkedik az építmények elbontásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában