Kemma.hu podcast

2023.10.01. 14:15

Eláruljuk, mi a közös a legendás Titanicban és a Bánhidai Erőműben (PODCAST)

A Képes történelem című beszélgetés-sorozat 16. részében a Bánhidai Erőmű építéséről, történetéről, és a mellette kialakított lakótelepről beszélgetett Sugár Gabriella újságíró Dallos István fotóművésszel, helytörténésszel.

Kemma.hu

Ilyen is volt Tatabánya egykoron

Fotó: Dallos István

A szebb napokat megélt Bánhidai Erőmű megépítése után nem sokkal kezdték meg építeni a vasút másik oldalán a lakótelepet, amely ma is megannyi családnak ad otthont. Dallos István beszélt az erőműben kialakított gépészet akkori csodáiról, így került szóba az is, hogy vélhetően a hatalmas Titanicban is hasonló kazánok működhettek, mint amilyen az erőműben található. Persze az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóban még ennél is nagyobb volt. 

Az első képen az erőműi lakótelep látható, ahogy a másodikon is. De itt már jól elkülönül az igazgatói, aligazgatói és a mérnöki ház.  A harmadik fotón a bánhidai erőmű gépházának belseje, a negyediken pedig egy salakdomb, amelynek helyére épült meg a multifunkcionális sportcsarnok Tatabányán. 

Az ötödik képen az 1972-ben működésbe lépő 100 MW-os erőműi blokk látszik.  A hatodik egy tisztviselői ház, és a hetedik egy kerítés kapu rajza, ebből még ma is látszik néhány a lakótelepen. Láthatunk egy altiszti lakást, az erőműi lakótelep és az erőmű építését is egy-egy fotón.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában