Vastagabb tárcák

2023.10.14. 17:58

A hazai átlagnál jobban nőttek a nettó keresetek vármegyénkben

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – közfoglalkoztatottakkal együtt – az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal, 359 ezer forintra nőtt az idei első negyedévben a tavalyi esztendő azonos időszakához képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék című összegzésében. A versenyszférában vastagabb, míg a költségvetésiben valamelyest vékonyabb volt a boríték.

Várvizi Tamás

A növekvő átlagkeresetek segítik a fogyasztás emelkedését

A kiadvány rámutat: 2023 I. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest lényegében változatlanul, átlagosan 107 ezren álltak alkalmazásban a Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű munkáltatóknál. Az alkalmazottak több mint nyolctizedét foglalkoztató versenyszférát 6,9 százalékos létszámnövekedés jellemezte, a költségvetési intézményeknél valamivel több mint 1 százalékkal bővült az alkalmazottak száma.

A tíz, legtöbb főt foglalkoztató nemzetgazdasági ág közül legnagyobb mértékben az adminisztratív szolgáltatásban, valamint a tudományos és műszaki tevékenységben dolgozók létszáma bővült, 32, illetve 11 százalékkal. A legjelentősebb munkáltatónak számító feldolgozóiparban dolgozók száma 8,8 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – közfoglalkoztatottakkal együtt – az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal, 359 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája. A bővülés meghaladta az országos növekedés mértékét (10,8) is, ennek ellenére az alkalmazottak 1,0 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál (igaz, Budapest erősen felfelé húz e tekintetben).

A nettó keresetek a versenyszférában 18 százalékkal, 368 ezer forintra nőttek, a költségvetési szférában azonban – az egy évvel korábbi magas bázis miatt – 1,3 százalékkal, 323 ezer forintra csökkentek. Utóbbi változását jelentősen befolyásolta az egy évvel korábbi honvédelmi és rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetményének megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz.

Országosan 2023 I. negyedévében egyébként a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 546 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 363 ezer forintot tett ki

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában