Toborzás

2023.09.25. 15:15

Több, mint 500-an jelentkeztek két nap alatt katonának

Megkezdődött a tatai dandár újonc katonáinak az alapkiképzése Kaposváron.

Kemma.hu

A honvedelem.hu számolt be arról, hogy a toborzás hatására rekordszámú újonc kezdte meg kiképzését a Magyar Honvédségben szeptemberben: két nap alatt 506-an vonultak be. Az „Embert a Vasra” kampány meglehetősen felkeltette a katonalét iránti érdeklődést, de nem csak Hódmezővásárhelyre jelentkeztek nagy számban, hanem más alakulatokhoz, köztük a szintén most felálló kaposvári lövészzászlóaljhoz és tartalékos katonának is. Sokan választották továbbá a plusz felvételi pontokat érő Önkéntes Katonai Szolgálatot is.

Mint írták: legtöbben a Lynx-zászlóaljba jelentkeztek. Már a program augusztus 11-ei bejelentését követő pár napban megnövekedett az iranyasereg.hu oldalon keresztül regisztráló érdeklődők száma. A toborzóirodákban is jelentősen megnőtt a forgalom. Mindemellett országszerte számos rendezvényen népszerűsítették a toborzók a Lynx-zászlóaljat és valamennyi katonai képzési és szolgálatvállalási lehetőséget.

A toborzók bíztak benne, hogy a Magyar Honvédség „Hiúza”, a világ egyik legmodernebb harcjárműve, és a nagy felelősséggel járó feladatok teljesítésének kompenzálására ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkelti a civil lakosság érdeklődését.

A végeredmény felülmúlta a várakozásokat: az „Embert a vasra” kampányra válaszul többszörös volt a túljelentkezés, ezért két naposra kellett megszervezni a bevonulást. Az egyszerűsített felvétel során egy korábban csak katonai igazgatási gyakorlatokon tesztelt rendszert alkalmaztak kollégáink élesben, amelynek működését az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnokság parancsnoka, Durgó Tamás alezredes mindkét napon, a helyszínen, személyesen felügyelt.

A jelentkezők többsége megfelelt az alkalmassági vizsgálaton. Mindkét nap voltak olyanok is, akik a Lynx-zászlóaljba ugyan nem kerültek be, de elhivatottságuk miatt a Magyar Honvédség tartalékos állományába kérték magukat.

Szintén szeptember 11-én, két helyszínen összesen csaknem 100-an vonultak be az egyébként minden hónapban induló egységes alapkiképzésre. Egyesek tartalékos, mások szerződéses katonai szolgálatra jelentkeztek.

Az újoncok megkezdték kiképzésüket az MH Klapka György 1. Páncélosdandár most felálló lövészzászlóaljában is, amely Kaposváron települ. Ez többek között azért is kiemelten fontos, mert a Dél-Dunántúlon régóta nincs harcoló alakulat. Így a jövőben, ebben a térségben is többet találkozhatnak az emberek a katonákkal, erősítve a Magyar Honvédség és a lakosság közötti kapcsolatot és természetesen a Dél-Dunántúl védelmét.

További több mint 150 – többségében – fiatal vonult be az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésére is. Az ÖKSZ-programot elsősorban azok számára hozta létre a Magyar Honvédség, akik szeretnének továbbtanulni, de valamilyen okból kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat. Az ÖKSZ-program teljesítésével ugyanis 16, 32 vagy akár 64 pluszpontot lehet szerezni a felvételihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában