Alapkiképzés

2023.09.20. 07:17

Több mint 150 fiatal vonult be Önkéntes Katonai Szolgálatra, Tatára is sokan jöttek

A felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket támogató Önkéntes Katonai Szolgálatot (ÖKSZ) ebben a hónapban több mint 150 fiatal választotta, akik az ország több pontján szeptember 11-én vonultak be alapkiképzésükre.

Goletz-DeáK Viktória

Több mint 150 fiatal választotta az önkéntes katonai szolgálatot a hónapban

Forrás: honvedelem.hu

A honvedelem.hu számolt be arról, hogy az ÖKSZ továbbra is nagyon népszerű a fiatalok körében. Ez köszönhető annak is, hogy a legalább fél éven át tartó képzésen résztvevők 16-32 pontot, a további fél, vagyis összesen egy évre szerződők pedig akár 64 felsőoktatási felvételi többletpontot is kaphatnak továbbtanulásukhoz. Az első ciklus átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzést biztosít a bevonulóknak, valamint stabil kereseti lehetőséget és megélhetési alternatívát kínál. 

A jelentkezők szeptember 11-én reggel vonultak be a tatai laktanyába, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Területvédelmi Zászlóalj kötelékébe. Az adminisztrációt követően a bevonuló állománnyal ismertették az alapkiképzés napirendi pontjait, majd megkapták az ehhez szükséges felszerelésüket. A honvédek az elkövetkezendő nyolc hét során elsajátítják azt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátásához szükséges. Ezek főbb részei közé tartozik az alaki foglalkozás, a híradó, a katonai tereptan, a lövészet, a harcászat és a műszaki ismeretek.

Kiképzőink segítségével olyan benyomásokat, tapasztalatokat és tudást szereznek a nyolcadik hét végére, hogy szívesen fogják tovább folytatni katonai szolgálatukat egy műveleti alakulatnál is

– mondta Fekete László őrnagy, az ezred 12. Területvédelmi Zászlóaljának zászlóaljparancsnok-helyettese. A két hónap alatt mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon részt vesznek majd, ezt követően pedig eldönthetik, hogy a területvédelmi zászlóaljnál maradnak lövész szakkiképzésen, vagy műveleti besorolású katonai szervezetnél kapják meg további felkészítésüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában