Ingatlanpiaci mustra

2023.09.14. 06:55

Tavaly óta majd' 30 ezerrel lettek drágábbak az albérletek Tatabányán

Az albérletárak egy év alatt 130 ezer forintról 158 ezer forintra emelkedtek Tatabányán. De ez még nem is a csúcs, mert egyes kiemelt városok árai miatt a Komárom-Esztergom vármegyében kiadó lakások átlagos bérleti díja már 180 ezer forint.

Takács Zoltán

Jelentősen emelkedtek az árak 2022 óta

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Időről időre készülnek naprakész elemzések a megyei ingatlanpiacról. A napokban a KSH-ingatlan.com lakbérindex jelent meg, hiszen a felsőoktatásba felvételt nyertek miatt megélénkült az albérletek iránti kereslet. A felmérés megállapította: a Komárom-Esztergom vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban júliusban 116 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, mint 2015-ben.

Még szemléletesebb képet ad az az adat, hogy a vármegyeszékhelyen, Tatabányán az albérletárak egy év alatt 130 ezer forintról 158 ezer forintra emelkedtek. Ez abban a tekintetben külön érdekes, hogy a nyár elején készült Kemma-podcastben a sportújságíróként is dolgozó Herczeg István ingatlan szakértő elmondta: egy jó albérletet 150 ezer forintért lehet találni a városban és valahol most ez a lélektani határ a keresgélőknél. Az akkori beszélgetésből kiderült, hogy Tatabányán nem a felsőoktatásba bekerült diákok, sokkal inkább az ipari parkban dolgozó vendégmunkások beáramlása határozza meg az árakat.

Talán még érdekesebb, hogy augusztusban Komárom-Esztergom vármegyében a kiadó lakások átlagos bérleti díja 180 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 160 ezer forinttal. A vármegye legnagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül Esztergomban 158 ezerről 200 ezerre, Komáromban 150 ezerről 220 ezerre, Tatán pedig 275 ezerről 280 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint az országos lakbérindex pedig 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben 10 százalékos volt a régiós lakbérek emelkedése, míg országosan 13 százalékkal növekedtek. Az elemzés szerint a mostani albérletpiaci szezont meghatározó legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Szegeden 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték.

Van, ahol megéri családi házat nézni

Vidéken átlagosan 30 millió forintból, a fővárosban pedig 40 millió forintból vásárolható élhető méretű ingatlan. Legalábbis ezt számolta ki a napokban értékesítési adatai alapján a Duna House.
A családi házaknál ugyan országszerte áremelkedést tapasztaltak, de Tatabányán és Nyíregyházán ez nincs így, sőt. Az idén ezekben a városokban nagyobb kertes házat lehet vásárolni, mint tavaly. Csak jó helyen kell keresni. Az ingatlanos cég szerint a bányászvárosban akár 11 négyzetméterrel többre, 87 négyzetméter alapterületű házra is elegendő lehet a megadott büdzsé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában