Elindult

2023.09.25. 17:25

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a Tomaj névre keresztelt katamaránt.

Kemma.hu

Impozánsak az új balatoni kompok és hajók

Forrás: Sonline.hu/Likebalaton.hu

A rendszerváltás óta először érkezett négy új hajó a Balatonra, amelyek közül kettő összeszerelési munkálatai véget értek; a sikeres üzempróbák után megtehette első balatoni kilométereit a Tihany névre keresztelt komp és a Tomaj katamarán – tudatta a Balatoni Hajózási Zrt. közleményben az MTI-vel.

A másik két hajó összeszerelési munkálatai is rendben haladnak, a kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat – fűzték hozzá. 

Bemutatták az új balatoni kompokat és hajókat
Forrás: Sonline.hu/Likebalaton.hu

A közleményben ismertetik: a 2019 óta újra többségi állami tulajdonban működő Balatoni Hajózási Zrt. a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni a hajókat. A korszerűsítés érdekében beszerzett két új személyhajót és két kompot az észak-komáromi hajógyárban építették meg, majd szétszerelve szállították a Balatonra júliusban.

A belső kialakításra is odafigyeltek
Forrás: Sonline.hu/Likebalaton.hu

Az új vízi alkalmatosságok első útján ott volt a Sonline is, akik elkísérték első útjára a Tomaj névre keresztelt új katamaránt, és videóriportot is közöltek az eseményről, amelyen a Tihany névre keresztelt kompot is bemutatták.

A kompok acélszerkezetének tömege egyébként 298 tonna, 11 kilométer elektromos vezeték, közel 4 tonna festéket használtak az építés során. A katamaránokhoz egyenként 157 tonna acél, 9 tonna hegesztési segédanyag, 14 kilométer elektromos vezetéket használtak – ismertette közleményében a Balatoni Hajózási Zrt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, június 21-én indulhatott el a BAHART 4 új hajója Komáromból. Az eleinte 7 hajóból álló szállító flotta először a Duna 272 km-es szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. A hajók érkezése kifejezetten nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban, hiszen 1978-81 között szerezte be a BAHART a jelenleg is használt 3 katamaránját és a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető.

A Likebalaton is részt vett a jeles alkalmon, akik ennek apropóján arról írtak, hogy a Tihany fedélzetéről, hatalmas üvegfelületeken keresztül láthatjuk a csodás Balatont. A menetirányba néző, fejtámlás, puha kagylóülések sorait – egy moduláris rendszernek köszönhetően – fogadások, konferenciák, rendezvények idején ki tudják venni, át tudják rendezni. A repülőkhöz hasonlóan az előttünk lévő ülések hátoldalán ledönthető asztalkára tehetjük az ételünket, italunkat, vagy akár a laptopot. Mindemellett a Tihany motorja olyan halk, hogy alig lehet hallani a hangját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában