Látványos

2023.06.21. 18:09

Látványos fotókon az új balatoni hajók: már Esztergomot is elhagyták a Dunán

Szerdán tették vízre az új balatoni kompokat Észak-Komáromban. A négy új hajót három kísérőhajó is követi majd egészen Siófokig.

Kemma.hu

Szerda délelőtt elindultak a katamaránok és a kompok szállítása a észak-komáromi SAM Shipbuilding and Machinery kikötőjéből a Balatonra – írja a Hajózás.hu. A szállítás a Dunán, majd a Sión történik, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent. Többek közt nem szállíthatják őket teljesek összeszerelt állapotban. 

Mint írják, a 2 darab 45 méteres komp és a 2 darab 35 méteres katamarán az észak-komáromi hajógyárban készült, a BAHART Balatoni Hajózási Zrt. megrendelésére. A hajók a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel és paraméterekkel rendelkeznek. Az új hajók méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatók, ezért a Balatonon szerelik majd össze őket. 

Az avatatlan olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy miként ér el a Dunából a vízi egység a Balatont. Mint az idézett honlapon írják: „A Sió-csatorna 120,7 cskm (csatorna kilométer) hosszúságban kanyarog Siófoktól a Gemenci erdő széléig, ahol vize a Dunába ömlik”, tehát a kapcsolat adott.

A kormányállásokat, korlátokat, és a hajók egyéb alkatrészeit leszerelték, hogy a Sió-csatornán lévő hidak alatt elférjenek a kompok és a katamaránok. A kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg a katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek majd, így biztosítva a kiemelt balatoni látványosságok elérését.

Úton a cél felé
Forrás: Hajózás.hu

A Bahart jelenlegi flottájának megújítása a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósul meg. A beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek majd, kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak az utasoknak. A fejlesztés történelmi léptékű a BAHART és a balatoni hajózás életében.

Ahogyan pedig arra a Sonline.hu is felhívta a figyelmet, egy hajóforgalmat figyelő oldalon nyomon is lehet követni azt, hogy éppen merre jár a miniflotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában