Tájékoztatás

2023.09.18. 14:00

Megérkeztek a nagyvasak: MÁV-infók településekre bontva a győri vonal közlekedési rendjéről +videó

Elindult a pályafelújítás Biatorbágy és Szárliget között. Összeszedtük településekre bontva, hogy tudtok eljutni „A”-ból „B”-be.

Kemma.hu

A tatabányai állomáson kalauzok is segítik az utasokat az eligazodásban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogy arról már beszámoltunk, szeptember 18-án, azaz ma megkezdődött a hegyeshalmi fővonalon a Biatorbágy és Szárliget közötti vasúti pálya felújítása. A munkálatok miatt jelentősen módosul a vonatok közlekedési rendje október 26-ig. Az érintett szakaszra közben már meg is érkeztek a hatalmas gépek, amelyek a munkálatokat végzik a következő hetekben.

A 29 kilométeres vágányszakaszon az ütemterv alapján szeptember 18-tól szeptember 28-ig, valamint október 6-a és 15-e között az egyik (bal) vágányon zajlik az átépítés egyvágányú vonatforgalom mellett, ezért menetirányonként és óránként csak egy-egy személyszállító vonat haladhat át a karbantartással érintett szakaszon.

Felújítás
A Biatorbágy és Szárliget közötti vonalszakaszon az ütemezett, rendszeresen elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy az idei heves esőzések és az elmúlt hetek hősége hatására felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, így szükségessé vált az eredetileg a jövő esztendő első negyedévére tervezett felújítási munkák újraütemezése, minél korábbi elvégzése.

A MÁV honlapján ahhoz is segítséget kapnak a vonattal utazók, hogy egyes településekről és térségekből indulva miként közlekedhetnek a hegyeshalmi fővonalon.

Komárom, Tata felől

 • Győr, Sopron, Szombathely felé az S10-es és IC vonatok alapmenetrend szerint közlekednek.
 • Tatabányáig az S10 és az InterCity-k változatlanul közlekednek.
 • Budapest felé a soproni és szombathelyi InterCity-vonatokkal lehet utazni Tatabányáig. A vonatok helyjegy váltása nélkül igénybe vehetőek. Tatabányától Budapest-Kelenföldig IC-pótlóbusz közlekedik, jelentősen hosszabb menetidővel.
 • Tatabánya és Budaörs közötti települések pótlóbusszal érhetőek el. Győr felől az S10-es vonatok csak Szárligetig közlekednek, Tatabánya és Budaörs között pótlóbusz közlekedik. A vonatokról a pótlóbuszra Tatabányán célszerű átszállni. 
 • Komáromból Budapestre alternatív útvonalon, Székesfehérváron átszállva el lehet jutni az S150-es vonatokkal, körülbelül 2 óra 20 perces menetidővel. Másik alternatív útvonal, Esztergom-Kertvároson keresztül az S74-es vonatokkal, melyekről Esztergom-Kertvárosban a Budapest-Nyugatiba közlekedő Z72/S72 vonatokra lehet átszállni.

Ács, Szőny, Almásfüzitő felől, Almásfüzitő, Tóvároskert és Vértesszőlős felől

 • Budapest felé Győrből az eredeti menetrend szerint, óránként közlekedő S10-es személyvonatokkal Tatabányáig lehet utazni. Tatabányától napközben óránként (7:07-21:07-ig) a helyjegy váltása nélkül igénybe vehető InterCity-pótlóbusszal lehet leggyorsabban továbbutazni Budapest-Kelenföldre. Az átszállásra 30 perc áll rendelkezésre. A pótlóbuszok Tatabányán a vasútállomás parkolójában (Jedlik Ányos utca) kialakított megállóból indulnak, Budapest-Kelenföldön pedig az Etele téri BKK-megállóba érkeznek. Budapest-Kelenföld és a Déli pályaudvar között egyéb alkalmas vonat (pl. S10, S12, Z30, S40) vehető igénybe.
 • Győr felé az S10-es vonatok alapmenetrend szerint közlekednek.
 • A reggeli csúcsidőben teljes útvonalon naponta közlekedik a Győrből 5:35-kor és 6:35-kor Budapestre induló személyvonat.

Oroszlány, Környe felől

 • Oroszlány és Környe felől az óránként közlekedő S12-es jelzésű vonatok menetrendje (időfekvése) megváltozik, valamint csak Tatabánya és Oroszlány között közlekednek.
 • Budapest felé Tatabánya állomáson átszállás biztosított a reggel Budapestig közlekedő gyorsított személyvonatokra, valamint a napközben óránként közlekedő a Railjet xpress, EuroCity, EuroNight vonatokra. A vonatok ebben az időszakban Tatabánya és Budapest közötti utazás esetén helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe, a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával.

Tatabánya felől

 • Tatabánya állomás a vonatpótlás szempontjából kiemelt helyszín, a pótlóbuszok és a vonatok között itt szükséges átszállni Budapest felé. A pótlóbuszok a Jedlik Ányos útnál kijelölt megállóból indulnak.
 • Győr, Mosonmagyaróvár, Ausztria felé a Railjet xpressz, EuroCity, és EuroNight vonatok egész nap, óránként közlekednek, változatlan menetrend szerint, kb. 10-15 perccel hosszabb menetidővel.
 • Szombathely, Sopron, Győr felé az óránként közlekedő InterCity-vonatok Tatabányáról alapmenetrend szerint közlekednek. A teljes útvonalukon helyjegy nélkül igénybe vehetők.
 • Győr felé az óránként közlekedő S10 vonatok is közlekednek alapmenetrend szerint.
 • Budapestre történő utazás esetén: Reggeli időszakban 2 G10-es és egy gyorsított személyvonat indul Tatabányáról, 5:34-kor, 6:29-kor és 7:29-kor. Napközben óránként közlekednek a Railjet xpress, EuroCity, EuroNight vonatok, minden óra :30 perckor. A vonatok esetében 20-25 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani. A vonatok ebben az időszakban Tatabánya és Budapest közötti utazás esetén helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe, a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával. Óránként indulnak InterCity-buszok Budapest-Kelenföldre,- soproni, szombathelyi IC-khez csatlakozva - minden óra :07 perckor, kb. 50 perces menetidővel. Helyjegy váltása ezekre sem szükséges.
 • Bicskére, Biatorbágyra, Törökbálintra, Budaörsre a félóránként közlekedő S10, S12 jelzésű buszokkal lehet utazni, melyek célállomása Budaörs, és minden érintett településen megállnak.
 • Szárligetre az S10 jelzésű vonatok óránként közlekednek, Szárliget és Alsógalla ezekkel is elérhető.
 • Oroszlány felé a vonatok menetrendje jelentősen változik, óránként közlekednek továbbra is.

Alsógalla, Szárliget felől

 • Győr, Tatabánya felé utazva az S10 jelzésű vonatok óránként, eredeti menetrend szerint közlekednek Szárliget állomástól.
 • Tatabányára emellett a félóránként közlekedő S10 és S12 pótlóbuszokkal is el lehet jutni. Oroszlány felé a buszokról biztosított az átszállás Tatabányán.
 • Budapest felé utazva az S10 és S12 jelzésű buszokkal Budaörs állomásig lehet utazni, ahol a Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő S10 és S12 vonatokra gyors átszállás biztosított mindkét irányban.
 • A reggeli csúcsidőben Alsógalláról 3 vonattal is el lehet jutni közvetlenül Budapestre: 5:37-kor, 6:32-kor, és 7:32-kor. Este Budapestről 21:40-kor indul vissza egy közvetlen vonat.
 • A pótlóbuszok Szárligeten a bejárati útnál, Alsógallán a vasúti megállóhelynél állnak meg.

Bicske felől

 • Bicskér, Bicskéről a félóránként közlekedő S10 és S12 jelzésű autóbuszok, és az óránként közlekedő X10 jelzésű gyorsbuszokkal lehet utazni, melyek Tatabánya és Budaörs között közlekednek. Az S10 és S12 jelű buszok minden településen, az X10 buszok csak Tatabánya, Bicske, Budaörs állomásokon állnak meg.
 • Budapest felé utazva az S10, S12 vagy X10 jelzésű buszokkal Budaörs állomásig lehet utazni, ahol a Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő S10 vonatokra gyors átszállás biztosított mindkét irányban.
 • Győr, Oroszlány felé utazva Tatabányáig szükséges az S10, S12 vagy X10 pótlóbusszal utazni, ahol átszállás biztosított az S10 és S12 jelzésű vonatokra.
 • A reggeli csúcsidőben, egy Hegyeshalom és a Déli pályaudvar között közlekedő G10 jelzésű vonat (4919) megáll Bicske és Bicske alsó állomáson (5:49/5:51-kor). Este Budapestről 21:40-kor indul vissza egy közvetlen G10-es vonat.
 • Az autóbuszok Bicskén a vasútállomás bejárati útjánál állnak meg. Bicske alsó helyett a buszok a Műszaki áruház megállónál állnak meg. 

Szár, Herceghalom, Biatorbágy, Törökbálint felől

 • Ezeket a településeket a félóránként közlekedő S10 és S12 jelzésű autóbuszok érintik, melyek Tatabánya és Budaörs között közlekednek.
 • Budapest felé utazva az S10 és S12 jelzésű buszokkal Budaörs állomásig lehet utazni, ahol a Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő S10 és S12 vonatokra gyors átszállás biztosított mindkét irányban.
 • Győr, Oroszlány felé utazva Tatabányáig szükséges pótlóbusszal utazni, ahol átszállás biztosított az S10 és S12 jelzésű vonatokra.
 • A reggeli csúcsidőben, egy Hegyeshalom és a Déli pályaudvar között közlekedő G10 jelzésű vonat (4919) 6:00-kor megáll Biatorbágy állomáson.
 • Az autóbuszok egyes megállási helyeken nem közvetlenül a vasúti megállóban, hanem a megállóhoz közel eső bekötőútnál állnak meg.

Budaörs felől

 • Budapest felé (Déli pályaudvar) Budaörstől félóránként közlekednek S10 és S12 jelzésű személyvonatok.
 • Biatorbágy, Bicske, Tatabánya felé az S10, S12 vagy X10 jelzésű autóbuszokkal lehetséges utazni, melyekről Tatabányán átszállás lehetséges Oroszlány és Győr felé. Az S10 és S12 jelű buszok minden településen, az X10-es buszok csak Budaörs, Bicske, Tatabánya állomásokon állnak meg.

Budapestről

 • Budaörsre az S10-es és S12-es vonatokkal változatlanul el lehet jutni, Budapest-Déli felől, félóránként.
 • Biatorbágy, Törökbálint Herceghalom, Szárliget, Alsógalla településekre való eljutáshoz a félóránkénti S10 vagy S12 vonatokkal szükséges Budaörsig utazni. Onnan gyors átszállás után, félóránként indulnak a Tatabányáig közlekedő S10-es és S12-es jelzésű autóbuszok, melyek minden településen megállnak.
 • Bicskére való eljutáshoz az S10-es vagy S12-es vonatokkal szükséges Budaörsig utazni. Budaörstől az S10, S12 és X10 jelű pótlóbuszokkal lehet továbbutazni, az X10-es buszok Budaörs és Bicske között nem állnak meg.
 • Tatabányára napközben óránként közlekednek a Railjet xpress, EuroCity, EuroNight vonatok, Budapest-Keletiből, melyek Tatabányáig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők, a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával. Emellett Tatabánya a soproni és szombathelyi InterCity-vonatok óránkénti InterCity-pótlóbuszával is elérhető, melyek Budapest-Kelenföldről (Etele tér BKK-megálló) indulnak.
 • Oroszlány felé az óránként közlekedő Railjet xpress, EuroCity, EuroNight vonatokkal lehet utazni Tatabányáig, melyek Tatabányáig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők, a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával. Tatabányától Oroszlányig közlekednek az S12-es vonatok.
 • Győrbe való eljutáshoz az óránként közlekedő Railjet xpressz, EuroCity, EuroNight vonatokat javasoljuk, melyek esetében hosszabb menetidőkre kell számítani.
 • Győr és Tatabánya közötti településekre napközben (5:45-től 19:45-ig) az óránként induló, helyjegy váltása nélkül igénybe vehető InterCity-pótlóbusszal lehet utazni Tatabányig. A pótlóbuszok Budapest-Kelenföldön az Etele téri BKK-megállóból indulnak. Tatabányától az S10-es személyvonatok menetrend szerint közlekednek, az átszállásra 27 perc áll rendelkezésre. Tatabányától a soproni és szombathelyi IC vonatokra is gyors átszállási lehetőség van, melyek Tata, Komárom, Győr állomásokon állnak meg, és helyjegy váltása nélkül igénybe vehetők.
 • Sopron, Kapuvár, Fertőszentmiklós felé való eljutáshoz, Budapest-Kelenföld és Tatabánya között IC-pótlóbusszal lehet utazni, mely a vonatok alap menetrendjéhez képest körülbelül 45 perccel korábban indulnak. Tatabányától a vonatok változatlan menetrend szerint közlekednek Sopron felé. Az InterCity vonatok a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők.
 • Szombathely, Répcelak, Szentgotthárd, Graz felé való eljutáshoz, Budapest-Kelenföld és Tatabánya között InterCity-pótlóbusszal lehet utazni, mely a vonatok alapmenetrendjéhez képest körülbelül 45 perccel korábban indulnak. Tatabányától a vonatok változatlan menetrend szerint közlekednek Szombathely felé. Az InterCity vonatok a teljes útvonalukon helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők. Budapestről Szombathelyre alternatív útvonalként javasoljuk a Déliből Veszprémen át közlekedő Bakony InterCity-k igénybevételét a korlátozás első hetében. Szeptember végétől ezen vonatok esetében is változás várható, Szombathely állomás átépítése miatt.
 • Ausztria (Bécs, Linz, Salzburg), valamint Zürich és Stuttgart felé az EuroCity, Railjet xpress és EuroNight vonatok alapmenetrend szerint közlekednek. A felújítás miatt hosszabb menetidőkre, késésekre lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában