Kompozás

2023.09.06. 14:03

Itt a nagy „kapitányteszt” – így kell tökéletesen kikötni a neszmélyi komppal +videó

Így kell ezt csinálni! Videón mutatták meg, hogy milyen profin vezeti a kapitány az új, Neszmély kompot.

Goletz-DeáK Viktória

A felvételen látszik, hogy a neszmélyi kikötőben szállnak fel az utasok. Közben Takács Gábor, a horányi révész két doboz sört kitesz a rámpa két oldala mellé. Elmondása szerint minőségi cseh nedűket választott, hogy legyen tétje a dolognak. Feladatnak, pontosabban „kapitánytesztnek” pedig nem kevesebbet adott Farkas Lászlónak, a Neszmély kapitányának, mint, hogy fordultával a két sörösdoboz közé álljon vissza a hajóval. A komp kapitánya rádión válaszolt a kihívásra. Azt ígérte, hogy este azt fogja otthon meginni, amit hagy a sörökből.

Az út során azonban veszélybe került a küldetés. No nem a kapitány vétett valami hibát, hanem egy kajakos társaság érkezett a neszmélyi kikötőbe. A messze járó kompon pedig izgulhatott a társaság, hogy az irányjelzőnek kitett söröket a megfáradt evezősök nehogy megkóstolják. De végül becsületes társaságnak bizonyultak és csak a tekintetükkel ízlelgették a söröket. Így nem maradt kibúvó a feladata alól. Az izgalmas akciót pedig nemcsak a kapitány és barátja, de a kompon utazók is végig izgulták. Mondanunk sem kell már, hogy végül tökéletesen sikerült a mutatvány. Szinte centire pontosan ugyan oda állt be a komp rámpája, mint ahonnan indult korábban. 

Farkas László a Kemma.hu-nak elárulta, hogy számára igazi szerelem lett a Neszmélyi komp.  

– Amikor tavaly ősszel először találkoztam ezzel a hajóval fölmentem a fedélzetére, végigsimítottam a korlátját és azt mondtam hogy na gyere szépség, össze kell barátkoznunk. Szerintem ha egy hajóvezetőnek nem tetszik egy hajó, akkor ne szálljon be rá – magyarázta a kapitány. 

Mint arról korábban beszámoltunk: negyven kilométeres kerülőt szüntet meg az új, június végén átadott kompösszekötettésű határátkelő, lehetővé téve a személyforgalmat a Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély és a felvidéki Dunaradvány között. 

A Magyar Közút Zrt. tájékoztatása szerint csak júliusban 269 alkalommal haladt át a Dunán. Ez több mint 114 üzemórát jelent. A nagy népszerűség miatt hétvégente gyakoriak az extra járatok. Hétvégén naponta oda-vissza átlagosan 100 autót, 300 gyalogost és 130 kerékpárost szállít a hajó. 

Sajnos azonban nem mindig döccenőmentes a komp útja. A közelmúltban pár napra leállt a kompközlekedés, mert a Neszmélyt az óbudai hajógyárba vitték vizsgálatra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában