Hatékonysági adatok

2023.09.06. 17:24

Elkészült Esztergom napenergia térképe - bárki ingyen használhatja

Esztergom területére elkészített napenergia térképről tartott szeptember 6-án, szerdán sajtótájékoztatót az esztergomi önkormányzat és az Envirosense Hungary Kft. Egy ingyenesen igénybe vehető, napelem hatékonysági adatokat kimutató programra és információkra hívták a fel a figyelmet.

Pöltl Zoltán

Az országban ötödikként Esztergomban készült ilyen térkép

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A szakmai hangulatú eseményen Berek Eleonóra a városfejlesztési osztály vezetőjeként állt a mikrofonok, kamerák elé, és egyebek mellett kifejtette, hogy a fejlesztés az esztergomi önkormányzat számára készült el. A napenergia térkép kapcsán a város jogszabályi követelményként lévő megújuló energia szélesebb körű alkalmazásáról lehet több új esztergomi beruházás alapján beszélni, mondta el az osztályvezető.

Ezt követően Somogyi Csaba és Tran Balázs, az Envirosement Hungary Kft. értékesítési menedzserei beszéltek cégük ingyenes szolgáltatásáról. Mint Somogyi Csaba elmagyarázta: az Esztergomban – Zalaegerszeg, Kazincbarcika Debrecen, és Miskolc után – országosan ötödikként létrehozott napenergiatérkép segítségével a napelem telepítés beruházás előtt álló építtetőknek arról adnak információkat, hogy érdemes-e napelemeket telepíteni a tetőfelületen.

A térinformatikai háttérszámításoknak köszönhetően minden egyes esztergomi tetőfelületről a kft által működtetett program segítségével, a honlapon meg tudják állapítani, hogy mennyi a napenergia besugárzási értéke. Ebből következően éves szintre kivetítve megtudják adni a megadott tetőfelületen épített napelemek becsült teljesítményét és az abból adódó éves költségmegtakarítást is.

A program használata a honlapon nagyon egyszerű – tulajdonképpen a Google térkép-hez nagyon is hasonló – ahol kijelölt település, mely ezúttal Esztergom, felülnézeti hőtérképén ráközelítve a címmegadással vagy zoomolással elemezni kívánt ingatlanra, a program egy kattintás után kiadja a fent leírt értékeket. A kft. megrendelésre olyan 3D házmodelleket is készít, melyeken könnyebben látható a napelemtelepítés alkalmas helye.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy még ebben az évben Budapest mellett további harminc települést helyeznek fel a napenergia térképre. Bővebb információ a napenergiaterkep.hu és a solarvp.hu oldalan lehet kapni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában