Jegyzet

2023.09.11. 21:00

Barlangrajzok

A napokban volt az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az emberiség története során egyáltalán nem volt természetes az, hogy tudunk írni és olvasni. Az utóbbi évtizedekben lett ez egyre elterjedtebb, most azonban úgy tűnik, egyre növekszik a funkcionális analfabéták száma.

Körtvélyfáy Dina

Mivel rengeteg inger éri az agyunkat, egyre nehezebb koncentrálni is, így aztán könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy pár mondatot is nehezünkre esik elolvasni. Az olvasás hiányától pedig az írástudásunk gyorsan romlani fog. 

Nem könnyíti meg az emberek helyzetét az sem, hogy az összes internetes médiumnál rengeteg a helyesírási hiba, így ha olvasásra is vetemedne valaki, rettentő szarvashibákkal kell szembesülnie. Jobb esetben az illető észreveszi ezeket, csak akkor el is megy a kedve a cikk olvasásától. Rosszabb esetben pedig fel sem tűnik a sok elírás, helyesírási hiba és nyelvhelyességi probléma, az olvasó pedig elkezdi hibásan használni a rosszul használt szavakat. Külön elkeserítő a szövegértés látványos romlása is: hiába fogalmazunk egyértelműen, ha a másik fél egyszerűen nem képes felfogni, amit leírunk. 

Talán már a barlangrajzok irányába kezd haladni az emberek eszköztára. Vegyük például a hangulatjeleket, amelyekkel egészen jól lehet kommunikálni. Sajnos, ha majd csak hangulatjelekkel kommunikálunk, lassan még az ősemberek szintjét is alulmúljuk. Ők legalább maguk készítették a barlangrajzokat, míg mi csak kattintgatunk... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában