Vízen át

2023.08.07. 17:26

Nagy népszerűségnek örvend az új neszmélyi komp

Június 29-e óta közlekedik a Magyarországot és Szlovákiát összekötő új, teljesen hazai tervezésű és gyártású Neszmély-Dunaradvány kompjárat a Dunán, amely nagy népszerűségnek örvend.

Kemma.hu

Rengetegen használják az új hajót

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, június végén átadták a Neszmély-Dunaradvány közötti kompot. Csak júliusban 269 alkalommal haladt át a Dunán. Ez több mint 114 üzemórát jelent. A nagy népszerűség miatt hétvégente gyakoriak az extra járatok. Hétvégén naponta oda-vissza átlagosan 100 autót, 300 gyalogost és 130 kerékpárost szállít a hajó. 

A nyári időszak miatt várható volt sokan kifejezetten kirándulás céllal is igénybe veszik a járatot, és a kerékpárosok körében is népszerű az új átkelési lehetőség. Júliusban 4364 utasa volt a kompnak, 1684 gépjárművet és 1942 kerékpárost vitt át a túlpartra. 

Hétköznapokon naponta átlagosan 30 autót, 80 gyalogost és 25 kerékpárost szállít a komp oda-vissza. Az első időszak tapasztalatai alapján a hétvégi napokon ez a szám legalább a háromszorosára nő. 

A legforgalmasabb nap mostanáig július 22-e, egy szombati nap volt, ezen a napon az autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat összeszámolva, összesen 587-en vették igénybe a kompos átkelést, valamint a július eleji neszmélyi Hídverő Napok rendezvényre is számos fellépő és szórakozni vágyó érkezett kompjárattal.

A projekt célja
A Magyarország és Szlovákia közötti átkelési kapcsolatok bővítése a Neszmély-Dunaradvány között építendő komp átkelési lehetőség megépítésével. A projekt tartalma magyar és szlovák oldalon a kompkikötőhöz vezető közúti kapcsolat kiépítése, 6 parkoló hely a szlovák oldalon, 28 parkoló hely a magyar oldalon, 1-1 kompkikötő épület és 1-1 komprámpa építése, valamint a komp beszerzése és üzembe helyezése, mely utóbbiakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljesítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában